LÖ, 17:30-19:00 Gjuteri 10 €

Kinokonsert  F.W Murnau TABU (1931) ackompanjerar THE FREE IMPROVISATION STRING QUARTET (FISQ)

F. W. Murnau regisserade och skrev manus ihop med Robert J. Flaherty till filmen Tabu: A Story of the South Seas, som tydligt består av två delar: Paradiset och det förtappade paradiset. Filmens inledande scener är bland de vackraste skildringar av den individuella och gemenskapliga friheten i hela filmens historia, och Flahertys (som regisserade Nanook) prägel ses i dessa scener kanske tydligast. Filmens andra del leder oss till Murnaus område, till dramat, där ursprungsfolkens råa traditioner och kolonialistisk exploatering skakar tass: det finns ingen plats för älskande här.

Även om de traditionella samhällena ser med sina traditioner och tabun ut som inskränkande och förlamande, erbjuder det liberala samhället istället likgiltighet, svindleri och total tomhet i livet, slaveri – onödigt jobb istället för liv.

Tabu är en klassisk tragedi som lyfter upp spänningarna mellan vissa redan förlorade traditioner och inte så förlorade kolonialistiska attityder. Tabu skildrar det taskiga ödet som det liberala samhället fortfarande erbjuder för originella, vackra och fria själar.

Kvar är bara ordet ‘tabu’, som är av polynesiskt ursprung och betyder förbud, fara, och den som vågar trotsa blir bestraffad.

För att trotsa tabun har vi inbjudit en ypperlig stråkkvartett vid namn FISQ.

FISQ förlitar sig inte på färdiga kompositioner eller förutbestämda stilarter, utan låter sig inspireras av allt som omger kvartetten under föreställningen. FISQ har en säregen ton och dess musikers instrumentteknik passar till nästan allt. FISQ är redo för faror, och de ryggar aldrig tillbaka eller låter stråken falna. FISQ:s medlemmars ledstjärna är klar: ta tag i tabut och slå den sönder. Bestraffningen kvittar, bara det inte är axelryckningar.

THE FREE IMPROVISATION STRING QUARTET:

Hermanni Yli-Tepsa: violin, Dominik Schlienger: altviolin,  Saara Viika: cello, Timo Pyhälä: kontrabas.