Det är rent av livsviktigt att låta alla blommorna blomma

Gjuteri, lördag 2.8. 13:00-14:30, 5 €

Antti Majava:  Den livsuppehållande mångfalden – föredrag

György Ligeti: Poéme symphonique, ett verk för 100 mekaniska metronomer

Konserten arrangeras av Jonne Grans tillsammans med Lojo Syadsorkester och -Borgånejdens musikinstitut

György Ligeti (1923–2006), en ungrare som bodde i Österrike, kan med rätta anses vara en av moderna musikens mångsidigaste och påhittigaste kompositörer. Man kan ha hört hans musik även om man inte besöker konsertsalar, då till exempel Stanley Kubrick använde Ligetis musikstycken i många av sina kända filmer som 2001 – Ett rymdäventyr, The Shining och Eyes wide shut.

Poéme symphonique föddes 1962 när Ligeti samverkade med det internationella FLUXUS-nätverket, som eftersträvar samarbete mellan konstnärer och forskare från olika områden, och där bland annat John Cage och Yoko Ono medverkade. Här kan man med lite vilja också se ett samband med Norpas, för även FLUXUS-gruppens centrala tanke var konstnärlig bredd och förenande av olika idéer och tendenser, en så kallad intermedia. Detta nya och konstruktiva samarbete ville Ligeti stödja med sitt exceptionella och säregna verk.

Det är ganska överraskande att ett verk som föddes år 1962 är trots all sin mekaniskhet en sådan uttrycksfull och mångsidig polyfoni. Ett fascinerande, poetiskt och även visuellt element får Poéme symphonique av den specifika utförandemekanismen. Ligeti lyfter till estraden istället för orkestern dessa för musiker bekanta övningshjälpredor, metronomer, som ersätter både musiker och instrument, och gör helt loss den symfoniska dikten från traditionerna den är förknippad med.

Verket har framförts i Finland bara några gånger, och Ligeti gav anvisningen att det ska tillägnas vid varje framförande till dem som möjliggjorde verkets förverkligande. Så hyllar han krafterna bakom konstevenemang och samarbetet som möjliggör framförandet.

Med Ligetis egna ord riktar Poéme symphonique skarp och satirisk kritik mot allehanda onödiga och skadliga motsättningar, men verket väcker säkert många andra tankar med. Det har till exempel sagts representera Ligetis kända intresse för kaos, ordning och de olika samhällssystemens sårbarhet.

Med tanke på Norpas 2019 aktuella tema kan verket tänkas symbolisera även slutgiltigheten i arternas och mångfaldens försvinnande och dess förödande verkan.

Verkets konstnärliga budskap kan kristalliseras genom att uppdatera en gammal fras som passar i många olika sammanhang: ” Det är rent av livsviktigt att låta alla blommorna blomma.”