Vuoden 2019 vapaan taiteen artistit on valittu!

Vapaan taiteen ohjelmisto

Vapaan taiteen ohjelmisto on jälleen monitaiteellinen, yllättävä ja tuo oman hienon mausteensa Norpakseen. 

Tänä vuonna vapaan taiteen ohjelmistoon valittiin kahdeksan esitystä, joista yksi peruuntui. Luvassa on erilaisia musiikkiesityksiä, nukketeatteria, performanssia, teatteria, musiikki-improvisaatiota sekä lyhytanimaatioiden näytös. Kaikki vapaan taiteen esitykset ovat ilmaisia ja lisäävät osaltaan upeasti festivaalin moniäänisyyttä.

Vuoden 2019 vapaan taiteen ohjelmistoon valittiin seuraavat esitykset ja työpajat:

Keho kollektiivi: Jono-työpaja, työpaja/performanssi

Verstaan piha, perjantai 2.8. klo 19:00, ilmainen

Työpajassa tehdään jonoja, etsitään jonoja ja opetellaan olemaan jonossa. Tarkoituksena on hyödyntää jonojen jaloa olemusta korostamaan ja tuomaan esille vapaavalintaisia paikkoja ja asioita festivaalin ympäristöstä.

———————————————————-

Duo Æ: Jämäkäppänä, nukketeatteri

Verstaan piha, lauantaina 3.8. klo 15:15–15:45, ilmainen

Kokeilevan esitystaiteen duo Æ esiintyy kierrätysmateriaaleista rakennetun kookkaan nuken kanssa. Tule löytämään kehosi todellinen luonto Jämäkäppänän johdolla. Jämäkäppänän ohjauksessa saat taatusti kehollisia haasteita.

———————————————————-

T-pop duo: Kosto Suomen kansalle liiallisesta ulkomaisen pwopmusiikin kuuntelusta, musiikkiesitys

Vanhan Saunan piha, lauantaina 3.8. klo 16:15-17:00, ilmainen

Katusoitannallaan maan ympäri mainetta niittänyt t-pop kaksikko on kuin kalervo palsan maalaus. Poikkeaa kaikessa tavallisuudesta. Luonnonsuojelu aktiviteettien kautta toisensa löytänyt parivaljakko soittaa pääasiassa Turkkapop-yhtyeen kantaaottavia ja kansallisromanttisia sulosointuja kovereina. Liveohjelmisto on vertaansa vailla sillä musiikkityyli on erikoisuuden hakuisuudessaan jouduttu itse keksimään ja edustaa tulevaisuudessa suosittua t-pop tsunamin ensimmäistä varoitusaaltoa. “Jos pääsemme Norpas festivaaleille esiintymään saatamme intoutua tekemään muutaman festivaaliin tai paikalliseen luonnonsuojeluun liittyvän värssyn. Pääasiassa ohjelmisto koostuu kuitenkin Turkkapopyhtyeen vielä julkaisemattomasta tuotannosta.

———————————————————-

Olkihevonen, teatteriduo / ESITYS PERUTTU!

———————————————————-

Turun Anikistit: Ikiomat -näytös, lyhytanimaatioelokuvien näytös

Bio Pony, sunnuntaina 4.8. klo 01:30-02:45, ilmainen

Animaatioelokuvanäytös, jossa esitetään Turun Anikistit ry:n tuoretta tuotantoa. Turun Anikistit on Turussa toimiva animaatiotaiteilijoiden yhdistys, joka pyrkii tekemään epäkaupallisia animaatioprojekteja.

———————————————————-

Maanväet: musiikillinen runoperformanssi, ilmainen

Metsä, sunnuntai 4.8. 11:00–12:00, ilmainen

Maanväet on runoutta, suomalaista mytologiaa ja musiikkia yhdistävä matka. Esityksessä liikutaan ylisestä aliseen, metsien pyhyyksistä siirtolapuutarhoihin ja haetaan juuri tähän aikaan resonoivaa mantraa. Esityksessä houkutellaan Liekkiöitä, Rahkoja, Veen Emoja ja muita muinaisjumalia ja henkiä näyttäytymään. Esityksen tekstit koostuvat suomalaisesta muinaisrunoudesta ja musiikki syntyy improvisoiden itse esityksessä.

———————————————————-

Kommenttiraita: Hetken laulu, improvisaatiomusiikki / ESITYS PERUTTU

———————————————————-

Hanna Vilander: Ilo-liikkeiden keräys, liike/tanssi/performanssi

Koko festivaalin ajan Verstaan, Masuunin tai Valimon alueella

Ihmiset ja eläimet ilmentävät iloa monella tapaa, myös liikkeen kautta. Hanna Vilander kerää Norpaksen kävijöiltä ja henkilökunnalta heidän iloisia liikkeitään. Tarkoituksena on kerätä liikkeitä tänä vuonna ja valmistaa niistä työpaja ja/tai teos ensi vuoden Norpakseen.———————————————————-Haku 2019 vapaan taiteen ohjelmistoon on avoinna 27.5. asti!

Sateentekijät ja muut taiteentanssijat, aikanne on jälleen koittanut!

Avoin kutsu Festival Norpaksen työpaja- sekä vapaan taiteen ohjelmistoon on auki ja otamme hakemuksia vastaan 27.5.2019 asti.

Edellisvuosien tapaan pyrkinyksenämme on täyttää Taalintehtaan ruukkikylä mitä monimuotoisimmilla esityksillä, työpajoilla ja Norpaksen hengellä. Vapaan taiteen esityksillä ja työpajoilla on tässä merkittävä rooli. Emme rajaa mitään taidemuotoja pois, vaan annamme taiteen virrata. Haastavat tekniset vaatimukset voivat tosin koitua esteeksi valinnalle. Erilaisia työpajojaehdotuksia (tai esitys + työpaja) otamme myös vastaan mielellään.

Ryhmäkokoa ei myöskään ole rajattu, mutta periaatteena olemme pitäneet, että yhtä vapaan taiteen ryhmää kohden myönnetään enintään viisi kappaletta festivaalirannekkeita. Yli viisihenkiset poppoot ottakoot tämän huomioon. Siis 1 ranneke / esiintyjä, maksimissaan viidelle esiintyjälle, ei kavereille. Ilmainen patjamajoitus on tarjolla kaikille ryhmän jäsenille.

Fern Orchestran esitys Arboretum -Plant Series II, Vapaa taide 2018, kuva: Moona Pennanen

Norpas-festivaalin 2019 teemana on (bio)diversiteetti ymmärrettynä luonnon, yhteiskunnan ja taiteellisen monimuotoisuuden kannalta. Kirjaimellisesti biodiversiteetin voisi näin suomentaa muotoon Elämän kirjo. Etsimme erityisesti esityksiä ja työpajoja, jotka rakentavat ja tulkitsevat moniulotteista ja elävää suhdetta luontoon ja ekosysteemiin. Otamme kuitenkin vastaan kaikenlaiset ehdotukset, eikä teeman noudattaminen ole välttämätöntä.

Taiteilijoille on siis luvassa luontoisetuja apatiaa vastaan, eli vapaa pääsy kaikkiin ei-loppuunmyytyihin esityksiin, patjamajoitus, ruokaa edulliseen omakustannehintaan sekä mainetta, nimi Norpaksen historiaan ja mainiot verkostoitumismahdollisuudet eri taidealojen taiteilijoiden sekä tuottajien kanssa.

Kasviensoittajat, kurkkulaulajat, nopanheittäjät, kulmankurtistajat, lasinnielijät, verkonkutojat, mykkähuutajat, vaipanvaihtajat, hengenpelastajat ja muut tosielämän supersankarit nyt sukkahousut pesuun ja hakemusta sisään.

Status epästabiili, vapaa taide 2015, kuva: Ritva KovalainenYHTEYSTIEDOTESITYKSEN TIEDOTMAJOITUSTIEDOTLIITTEET

* pakollinen kysymys