Manu Louis: PLASTIC FANFARE-musiikkityöpaja Taalintehtaalla 1.-3.8 2019, esitys 4.8. Norpas-festivaaleille

Osallistuminen on ilmaista.

Belgialaisen säveltäjän ja multi-instrumentalistin Manu Louisin Plastic Fanfare* on sekä sävellys, että improvisaatiotyöpaja, johon kuka vaan voi osallistua.

Plastic Fanfare on belgialaisen säveltäjän Manu Louisin kehittämä orkesterityöpaja, jossa perehdytään tekemisen ja soittamisen kautta siihen, millä tavalla sävellys ja sen sovittaminen orkesterille ja yhdessä
esittäminen tapahtuu.

Orkesteriin etsitään musiikin harrastajia esimerkiksi paikallisesta kuorosta tai big bandistä sekä muuten vaan innokkaita osallistujia, joilta ei vaadita musiikin harrastustaustaa.

Manu Louis kokoaa orkesterin, joka koostuu muusikoista ja ei-muusikoista. Louis säveltää näille teoksen, joka esitetään sunnuntaina 4.8.

Harrastajamuusikoille tarkoitetussa orkesterissa on vielä muutama paikka auki. Tähän mennessä (18.7.) kokoonpanoksi on muodostunut puhallinkvintetti ja jousikvartetti, mutta muunlaisiakin instrumentteja
otetaan yhä mukaan.

Ei-muusikoille tarkoitetun Plastic Orchestran ilmoittautuminen sen sijaan käynnistyy nyt. Orkesteri soittaa erilaisia muovisia leluja, letkuja ja muita rakennustarvikkeita. Ilmoittautumisia otetaan vastaan 1. elokuuta saakka. Muistakaamme, että Plastic orchestraan ovat tervetulleita kaikki musiikista kiinnostuneet. Muovi on sitä paitsi viime aikoina ollut kaikkien huulilla: ole mukana siinä, mistä kaikki puhuvat!

Orkesteri säveltää ja valmistaa Manu Louisin johdolla karnevalistisen musiikkiesityksen Norpas festivaaleille 1.-3.8. välisenä aikana.

Plastic fanfare esitetään sunnuntaina Norpaksen päätöskonserttina yhdessä erinäisten festivaalin pääesiintyjien kanssa, jotka esiintyvät orkesterin solisteina.

HARJOITUSTEN AIKATAULU:

TORSTAI 1.8.
16.00 – 19.00 MUUSIKKOJEN ORKESTERI
20.00 – 21.00 MUOVIORKESTERI
PERJANTAI 2.8.
11.00 – 14.00 YHTEISHARJOITUKSET
LAUANTAI 3.8.
11.00 – 14.00 YHTEISHARJOITUKSET
SUNNUNTAI 4.8.
16.00 NORPAKSEN PÄÄTÖSKONSERTTI!

*Plastic fanfare (tulkitse monin tavoin: muovinen tai muovailtava, uusia muotoja ottava) on folkloren ja paikallisen perinteen uudelleen muokkausta. Se on harrastajamuusikoiden, musiikin ammattilaisten ja ei-muusikoiden karnevalistinen kohtaaminebn pop- ja kansanmusiikin, erilaisten rytmiryhmien ja lyyristen melodioiden parissa.

ILMOITTAUDU TÄÄLLÄ!

Plastic fanfariin tarvitaan:

1.Musiikkiorkesteri(t).

2. Muovisoittimia soittava orkesteri, jonka jäsenet eivät ole muusikoita
3. Paikallinen solisti/solisteja (muusikko, lavarunoilija, performanssitaiteilija, tanssija… yms.)
4. Muita erikoisia musiikkilaitteita, jotka säveltäjä tuo paikalle
5. Orkesterijohdon assistentti/ryhmänjohtaja/paikallinen musiikkiaktiivi

Musiikkiorkesteri(t).

Platic fanfarin lähtökohtana on paikallisten kokoonpanojen oma osaaminen (perinteinen tai moderni) johon yhdistetään nykymusiikin tekniikoita. Kiinnostavaa sävellyksen ja improvisaation kannalta on orkesterin tai muusikkoryhmän oma musiikkityyli, ammattiosaaminen ja perinne, mutta myös sen heikot kohdat, epätäydellisyys ja arvaamattomuus, joita jokainen orkesteri pitää sisällään. Työpajassa tuodaan erilaisilla improvisaatiotekniikoilla esiin näitä jännitteitä uutta sävellystä luovassa hengessä.

Sävellyksessä käytetään jokaisen ryhmän äänimaisemaa ja erikoispiirteitä: rytmiä, harmoniaa, yhteissointia ja dynamiikkaa uuden musiikin hyvinkin yksinkertaisiin tekniikoihin yhdistettyinä. Mukana on soundpaintingia, drone-tekniikkaa, improvisaatiota, yms. Näin lyhytkin kollektiivinen musiikki-improvisaatio voi johtaa mainioon yhteiseen musikaaliseen kokemukseen ja useiden monimuotoisten äänikerrosten yhteenliittymiseen.

(Ideaali osanottajamäärä: 30-40 harrastajamuusikkoa)

Muovi-instrumenttiorkesteri (ei-muusikoille)

Orkesteri koostuu ihmisistä, jotka eivät ole muusikoita tai harrastaneet aktiivisesti musiikkia. Instrumentteina on pulloja, piippuja, muovitorvia, pillejä, yms. Useiden 1900-luvun teorioiden mukaan musikaalisuus on ihmisessä sisäsyntyistä kuten mikä tahansa luonteenpiirre, toiset osaavat sen paremmin, toisilla on siihen koulutus, mutta se on kuitenkin kaikissa. Uusilla tekniikoilla musikaaliset piirteet voidaan saada esiin nopeasti ja tuoda myös esiin se, mikä on häiritsevää hälyä, ääntä, musiikkia, melua tai jotain siltä väliltä ihmisten jokapäiväisessä elämässä.

Solisti (t)

Orkesteriin tarvitaan myös ainakin yksi solisti, slam-runoilija, improvisaattori, virtuoosimuusikko, tms, jonka avulla organisoidun ryhmän voima peilautuu virtuoosimaisen/karismaattisen henkilön vetovoimaan. Tämä sooloesiintyjä voisi olla myös joku festivaalin pääesiintyjistä

Muut musikaaliset elementit

Manu Louis soittaa elektronisen musiikin laitteita, sampleja, äänimaisemia, kitaroita, ja johtaa orkesteria.