Norpas-residenssin talo: Nybyggningen 1890

TAALINTEHDAS – DALSBRUK 1686

Taalintehdas on Suomen ensimmäisiä ruukkikyliä, mutta siitä poikkeuksellinen, että terästeollisuus jatkui kylällä suurimpana työnantajana aina vuoteen 2012 asti. Tämä on luonut paikkakunnalla runsaasti erityispiirteitä, kuten kerroksellisen, 1700-luvulta tähän päivään ulottuvan rakennuskannan, vahva työläisidentiteetin sekä kaavoittamattoman ja luontoa mukailevan rakennetun ympäristö. Nyt kylä elää uuden ajan murroksessa.

Taalintehdas on ollut kautta aikojen kielten, väestöryhmien, kansallisuuksien ja ammattikuntien sulatusuuni, minkä vuoksi kylällä on vallinnut jo pitkään ennakkoluuloton asenne ja vahva yhteisöllisyys. Taalintehdas on muusta ympäröivästä saaristosta poiketen täysin kaksikielinen, jossa kaikki pärjäävät omalla kotimaisellaan.

“Yhdessä olemme ryhmä” -Tuomas Korkalo

Festiva Norpas

Festival Norpas perustettiin tälle Saaristomeren ainoalle ruukkikylälle 2012, sattumalta samana vuonna, kun lähes puolet kylästä työllistänyt terästehdas meni konkurssiin.

Norpaksen juuret ovat Kataloniassa, missä Norpaksen edeltäjä, monitaidefestivaali Festival Surpas, järjestettiin Katalonian maaseudulla Portboun kylässä.

2012 lähtien on Norpas toiminut aktiivisena ja arvostettuna monikulttuuritoimijana Taalintehtaalla. Norpas on tuottanut useita omia monitaide-esityksiä sekä julkista taidetta kylälle.

ARTPARK – Julkista (ympäristö)taidetta ja Norpas-residenssi

Norpaksen tavoitteena on toteuttaa Taalintehtaan ympäristöön vuosittain ainkin yksi taidetos, joista muodostuu vähitellen teosten ketju, julkisen taiteen galleria ARTPARK. Idea sai alkusysäyksen 2017, kun espanjalainen ympäristötaiteilija Joaquin Jara julkaisi Norpas-festivaaleilla Masuunilampeen sijoitetun ympäristötaideteoksensa “Portrait of Taalintehdas” (linkki videoon). 2018 Tuomas Korkalo teki kylälle ”Yhdessä olemme ryhmä” –teoksen (linkki videoon). Jo vuonna 2014 Norpas tuotti Johanna Turusen ”Sininen taivas” –muraalin torin laidalle.

Joaquin Jara työskentelee Taalintehtaalla

Teema

Norpas-festivaalin 2019 teemana on (bio)diversiteetti ymmärrettynä luonnon, yhteiskunnan ja taiteellisen monimuotoisuuden kannalta. Kirjaimellisesti biodiversiteetin voisi näin suomentaa muotoon Elämän kirjo. Etsimme erityisesti teoksia, jotka rakentavat ja tulkitsevat moniulotteista ja elävää suhdetta luontoon ja ekosysteemiin. Otamme kuitenkin vastaan kaikenlaiset teosehdotukset, eikä teeman noudattaminen ole välttämätöntä.

Norpas-taiteilijaresidenssi 2019 toteutetaan yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton ja Kemiönsaaren kunnan kanssa, Keskitien Tukisäätiön tuella.

Residenssiasunto

Residenssi sijaitsee vanhassa 1800-luvun lopun työläisten luhtikasarmissa (kuva talosta alla). Asunnossa on yhdistetty kaksi alkuperäistä työläisasuntoa. Asunnossa on keittiö (puu- ja sähköhella) sekä kaksi huonetta, joissa molemmissa on sängyt yhteensä kolmelle hengelle. Residenssiin saa tulla mukaan puoliso/perhe sekä lemmikit.

Asunnossa ei ole omaa vessaa tai suihkua, eikä juoksevaa vettä, vaan talon asukkaat käyttävät yhteisiä vessa- ja peseytymistiloja. Asukkaiden käytössä on myös yhteinen sauna, jota jokainen asukas saa varata itselleen yhden vuoron päivässä.

Nybyggningen 1890

Norpas-residenssiin ja Norpaksen taiteilijaksi 2019 voit hakea vapaamuotoisella hakemuksella lähettämällä tiedot taustastasi sekä työskentelymenetelmistäsi osoitteeseen [email protected] Jos sinulla on olemassa jo jonkinlainen ajatus siitä, millaista teosta haluaisit tarjota, liitä hakemukseen viitteellinen teoskuvaus. Liitä mukaan myös kuvia tai videoita aikaisemmista teoksistasi sekä cv.

Myös lisätietoja voi kysellä [email protected] tai 0407700065/Ville.

Norpas-residenssiin haku 2019  

Johanna Turusen yhteistöteos Sininen taivas valmistuu.
Norpas festival, Taalintehdas 2014
Norpas residenssi

KESÄN 2020 RESIDENSSITAITEILIJAN JA ARTPARK-TAITEILIJAN HAKU JA VALINTA TEHDÄÄN KEVÄÄLLÄ 2020

Sinustako seuraava Norpaksen residenssitaiteilija Taalintehtaan ruukkikylälle?

Tarjoamme:

– 1000e taiteilijapalkkion/teos sekä 500e materiaali/matkakuluihin

– ilmainen asuminen 2 viikon jakso 15.7.-28.7.2019 välillä tunnelmallisessa Taalintehtaan ruukin vanhassa luhtitalossa 2hh + keittiö + yhteisvessat ja -sauna

– vakuutukset jakson aikana

– julkiselle taideteokselle pysyvän paikan Taalintehtaalla ja näkyvyyttä Norpas-festivaalin yhteyteen

Taiteilijalta toivomme:

– julkisen ja pysyvän taideteoksen valmistamisen 2 viikon residenssijakson aikana

– teoksen soveltuvuutta ympäristöön

– ympäristönäkökulmien huomioimista materiaaleissa

– paikallista tai yhteisöllistä näkökulmaa residenssijakson aikana

– osallistumista teoksen julkistamistilaisuuteen festivaalin yhteydessä 2.8.2019

– teosehdotuksia, jotka rakentavat tai tulkitsevat moniulotteista ja suhdetta luontoon ja ekosysteemiin.

Aikataulu ja taiteilijan valinta:

– residenssihaku päättyy 14.4.2019

– lähetä hakemuksesi osoitteeseen: [email protected]

– Norpas-festivaalin ohjelma ja residenssitaiteilija julkistetaan viimeistään 30.5.2019

Residenssijakso

– Nyt etsimme Norpas-residenssiin taiteilijaa tai pientä (maks. 3 hlö) taiteilijaryhmää, joka toteuttaisi ympäristötaideteoksen Taalintehtaalle.

– Teokseen käytettävä aika on 2 viikkoa. Residenssijakso sijoittuu ajalle 15.-28.7. Taiteilijan toivotaan osallistuvan Norpas-festivaalin avajaisiin ja teoksen julkistamistilaisuuteen 2.8.

– Teos tulee olemaan osa taidepolkua ja sen tulee olla luontoon tai rakennettuun ympäristöön soveltuva, turvallinen sekä luonnonoloja kestävä. Teosta ei poisteta, vaan se jää paikoilleen odottamaan seurakseen seuraavien vuosien teoksia. Materiaaleissa pitää tämän vuoksi ottaa erityisesti huomioon ympäristönäkökulmat.