Mikä Norpas?

Monitaiteellinen vapaan kulttuurin festivaali, Festival Norpas järjestetään kahdeksatta kertaa 2.-4.8.2019  Taalintehtaan ruukkikylällä Kemiönsaaressa.

Norpaksen juuret ovat Kataloniassa, Barcelonan maaseudulla, missä järjestettiin Norpaksen edeltäjää Festival Surpasta. Surpaksen tultua tiensä päähän, oli aika pohjoisen sisaren tarinalle Saaristomeren ruukkikylällä.

Festival Surpas 2010, Portbou

Siis mitä?

Norpaksessa on mahdollista kokea omaperäisiä taideproduktoita lajista ja tyylisuunnista riippumatta ja tapahtuman intiimiydestä johtuen yleisö ja taiteilijat voivat aidosti kohdata. Norpas pyrkii olemaan avoin, populaari ja vapaa kulttuurifestivaali.

Norpaksen ohjelma koostuu muun muassa konserteista, elävän musiikin säestämistä elokuvaesityksistä, taidetyöpajoista, installaatioista, valokuvanäyttelyistä, taidenäyttelyistä, taiteilijapuheenvuoroista, tanssi-, performanssi-, teatteri- ja sirkusesityksistä. Kuten festivaalin ohjelmistossa näkyy eri taiteenalojen kirjo, myös kunkin taiteenalan sisällä on pyrkimys ennakkoluulottomuuteen ja rajattomuuteen.

blackSKYwhite, Norpas 2018 – Oskari Härmä

Keitä ja kenelle?

Esiintyjiä Norpaksessa on vuosittain maailman ääristä. Syntyhistoriansa vuoksi erityisesti espanjalaiset taiteilijat ovat monipuolisesti edustettuina. Norpas sai vuonna 2015 Varsinais-Suomen taidetoimikunnan vuoden taidepalkinnon.

Festivaali on suunnattu kaikenikäisille ihmisille. Ohjelman on tarkoitus olla helposti lähestyttävää ja kaikille saavutettavissa useimpien esitysten ollessa ilmaisia.

 

Norpas 2019 – Elämän kirjo

Norpas-festivaalin teema vuonna 2019 on elämän kirjo, millä tarkoitamme monimuotoisuutta ja runsautta luonnon, yhteiskunnan ja taideilmaisun kannalta. Esityksissä tulkitaan mm. suhdetta eläimiin, kasveihin ja koko ekosysteemiin sekä kultuurin eri ilmentymiin. Festivaali on tänä vuonna myös erityisen interaktiivinen. Esitysten ohella, taidetyöpajat, osallistavat ohjelmat ja  keskustelutilaisuudet tarjoavat tilan monenlaiselle kohtaamisille.

Tanssia, laulaa, soittaa, puhua, kuunnella, hiljentyä, tutkia, keskustella, kävellä, kohdata, olla yhdessä: sitä kaikkea on Norpas 2019.

Pyrimme vuonna 2019 myös vahvistamaan tapahtuman yhteisöllistä ja yhteiskunnallista luonnetta. Painotamme nyt erityisesti osallistavia esitysmuotoja, työpajoja, yhdessä tehtyjä performansseja  ja keskustelutilaisuuksia.

 

Työpajat ja mestarikurssit

Työpajojen ja kurssien avulla pyritään parantamaan kiinnostusta eri taidelajeihin ja madaltamaan taidetoimintaan osallistumisen kynnystä. Tähän ajatukseen perustuu myös ns. vapaan taiteen lava. Norpas järjestää Taalintehtaan kylän ruukkimaisemaan vähintään kolme esiintymislavaa, joissa aloittelevat taiteilijat voivat esitellä osaamistaan ammattitaiteilijoiden rinnalla.

Mestarikursseilla tarjotaan ammattilaisille tai pitkälle edenneille opiskelijoille mahdollisuutta saada henkilökohtaista palautteta ja ohjausta taiteellisen ilmaisunsa kehittämiseen oman alansa mestareilta.

 

Missä?

Taalintehdas on historiallinen ruukkikylä Saaristomeren rannalla Kemiönsaaren eteläosissa. Taalintehdas on portti ulkosaaristoon ja kylältä lähtee kaksi saariston yhteysalusta ulkosaaristoon. 

Helsingistä ajoaika on noin 2h 20min, Turusta 1h15min ja Salosta 1h. Veneellä Taalintehtaalle voi saapua kätevästi Hangon sekä Paraisten suunnasta.

Tapahtumia on pitkin kylää  ja kaikkialle on vain lyhyt kävelymatka.  Sunnuntain ohjelma tapahtuu pääosin luonnossa ja suuntautuu osittain myös taajaman ulkopuolelle, lähialuiden saaristo- ja metsämaisemiin. Katso tarkemmat tiedot tapahtumapaikoista.

 

Festivaali-info

Festivaali-info ja lipunmyynti toimivat samassa pisteessä, keltaisessa kojussa Verstaan pihalla (Tullimäentie 7, Taalintehdas) Infoon voit myös soittaa Norpaksen aikana 2.8. klo 12 lähtien numeroon 044-9391605.

Sähköpostia voi lähettää [email protected]

 

Liput

Ennakkolipunmyynti alkaa kesäkuun alussa Norpaksen verkkokaupassa. Festivaalin aikana lippuja voi ostaa lippukojusta Verstaan vierestä  tai suoraan tapahtumien ovelta.

Huomioithan, että moniin tapahtumiin on vain rajoitettu määrä paikkoja eli liput kannattaa hankkia ajoissa! Maksullisten tapahtumien lisäksi viikonlopun aikana on myös lukuisia ilmaistapahtumia.


Ympäristö

Festival Norpas toivoo festivaalivieraiden kiinnittävän erityistä huomiota omista päästöistään huolehtimiseen. Laitathan roskat roskiin ja pullot ja tölkit niille varattuihin kierrätyspisteisiin. Kannustamme myös yleisöä saapumaan paikalle joko festaribussilla Helsingistä tai julkisen liikenteen linja-autoilla.

Norpas suosii kaikissa tuotteissaan ja materiaaleissaan kierrätettyä, luomua sekä reilua kauppaa. Norpas-catering tarjoaa pelkästään vegaanista ja lähes 100% luomuruokaa.

Lue koko Norpaksen Yhteiskuntavastuuohjelma täältä.

Norpas kompensoi hiilijalanjälkeään tukemalla taloudellisesti metsien suojelutyötä Suomessa.


Majoitus

Huomioithan, että Taalintehtaan kylän majoituskapasiteetti on rajallinen. Suosittelemme varaamaan majoituspaikan hyvissä ajoin ennakkoon.

Voit tiedustella Norpakselta myös kotimajoitusta Taalintehtaalta.


Palvelut kylällä

Kylältä löytyy mukavia ravintoloita sekä muun muassa kaksi ruokakauppaa, apteekki ja alko. Verstaan iltakonserteissa ja Valimolla päiväsaikaan on myynnissä virvokkeita, viiniä, olutta, siideriä sekä lämpimiä ruoka-annoksia.


Esteettömyys

Valitettavasti osa Norpaksen esityspaikoista ei ole saavutettavissa esteettömästi. Masuuni, Bio Pony ja Takkirautavalimo vaativat hieman nostelua ja järjestelyjä.

Autamme tarvittaessa nostamisessa ja muissa järjestelyissä, jotta kaikilla olisi mahdollisuus osallistua esityksiin. Mikäli haluat tiedustella apua, tee se mielellään hyvissä ajoin sähköpostilla: ville(a)festivalnorpas.fi

Avustajan tai saattajan roolissa olevat henkilöt pääsevät maksutta esityksiin.


Muuta

Varaa käteistä mukaan, sillä osalla ruoka- ja juomamyyjistä saattaa käydä vain käteinen. Lippuja voit ostaa kortilla ja käteisellä lipunmyynnistä. Taalintehtaan kylällä pankkiautomaatti sijaitsee Sale-kaupan yhteydessä.