Valimo lauantaina 3.8. klo 17:30-19:00, liput 10 €. Elokuvakonsertti F. W. Murnau TABU (1931), säestys FISQ


F. W. Murnaun ohjaama ja Robert J. Flahertyn kanssa yhdessä käsikirjoittama elokuva Tabu: A Story of the South Seas jakautuu selkeästi kahteen osaan: Paratiisiin, ja kadotettuun Paratiisiin. Elokuvan alkukohtaukset ovat kauneimpia yksilöllisen ja yhteisöllisen vapauden kuvauksia koko elokuvan historiassa, ja Flahertyn, Nanookin ohjaajan, kädenjälki näkyy niissä ehkä selvimmin. Elokuvan toinen osa vie katsojan Murnaun alueelle, draamaan, jossa alkuperäiskansojen raa’at traditiot ja kolonialistinen hyväksikäyttö lyövät kättä: rakastavaisille ei täällä ole sijaa.
Vaikka perinteiset yhteiskunnat näyttäytyvät perinteineen ja tabuineen yksilöä rajoittavina ja raastavina, liberaali yhteiskunta tarjoaa tilalle välinpitämättömyyttä, petkutusta ja täydellistä elämän tyhjyyttä, orjuutta, turhaa työtä elämän sijaan.

Tabu on klassinen tragedia, joka tuo esiin jännitteet jo eräiden menetettyjen primitiivisten traditioiden ja ei niin menetettyjen kolonialististen asenteiden välille. Tabu kuvaa sitä paskamaista kohtaloa, jonka liberaali yhteiskunta yhä omaperäisille, kauniille ja vapaille sieluille tarjoaa.

Jäljelle on jäänyt tuo sana, ‘tabu’, joka on polynesialaista akuperää, ja joka tarkoittaa kieltoa, vaaraa, jonka uhmaajia odottaa rangaistus.

Tabua uhmaamaan olemme kutsuneet jousikvartetin nimeltä FISQ.
FISQ ei turvaudu esityksissään valmiisiin sävellyksiin tai ennalta määrättyyn tyylilajiin, vaan inspiroituu kaikesta, mikä esityksen aikana kvartettia ympäröi. FISQ:illa on omaperäinen sointi ja sen soittajilla melkein kaikkeen sopiva instrumenttitekniikka. FISQ on valmiina vaaroihin, ja se yleensä mieluummin ensin hukkuu jouseen kun tarttuu siihen. FISQ’n jäsenten ohjenuora on selvä: ota tabu ja riko se. Rangaistuksella ei ole väliä, kunhan se ei ole mitään olankohauttelua.


THE FREE IMPROVISATION STRING QUARTET:
Hermanni Yli-Tepsa: viulu, Dominik Schlienger: alttoviulu, Saara Viika: sello, Timo Pyhälä: kontrabasso.