2.-4. Fjällstugan, näyttely. Avajaiset 2.4. klo 15:30.

Kapinakirjonnan työpaja, Fjällstugan, lauanataina 3.8 klo 13-15. Ei ennakkoilmoittautumista. Ilmainen. Sara Ilveskorpi ohjaa kapinallisen kirjontatekniikan pariin. 

Sara Ilveskorpi on Kemiönsaaressa asuva kuvataiteilija, luonnonsuojelija ja luomupuutarhuri. Ilveskorpi työskentelee eri materiaalein ja tekniikoin, erityistesti bio-, ympäristö- ja yhteisötaiteen keinoin. Työskentelyssään hän paneutuu erityisesti luonnon prosessien lajien väliseen dialogiin. Sara Ilveskorpi on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemiasta ja opiskelee tällä hetkellä Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa taiteen maisteritutkinnossa.

Norpas festivaaleilla nähdään näyttely Ilveskorven kirjontatöistä pöytä- ja lautasliinoille, joissa hän käsittelee ruoan tuotantoon liittyviä ekologisia kysymyksiä.

Osa ruoan tuotannossa käytettävistä ”kasvinsuojeluaineista”, eli myrkyistä, päätyy väistämättä lautasellemme, osa maaperän kautta vesistöihin. Esimerkiksi rypsi kuuluu ristikukkaisten kaalikasvien sukuun, joiden viljely vaatii runsaasti kasvinsuojeluaineiden käyttöä erilaisten tuhohyönteisten vuoksi. Rypsi on kuitenkin myös hyvä ravintokasvi monille sen mettä käyttäville lajeille. Suojeluaineiden käyttö vaikuttaa negatiivisesti koko ekosysteemiimme, sillä ne eivät toimi täsmäaseina vain jotain tiettyä lajia vastaan, vaan vaikutus on paljon laajempi. Kasvisuojeluun käytettävien aineiden vuoksi Euroopassa on tälläkin hetkellä käynnissä ekokatastrofeja. Esimerkiksi Espanjassa suuria alueita on kokonaan saastunut holtittoman kasvinsuojeluaineiden käytön vuoksi. Espanjasta tuotetaan meidänkin pöytiimme talviajan vihannekset ja hedelmät. Kasvinsuojeluaineiden käytön uskotaan olevan myös syy maailmanlaajuiseen pölyttäjien ja sitä kautta pikkulintujen joukkokatoon.

Kenellä on oikeus elää, kenellä on oikeus päättää elämästä? Nämä ajatukset mielessäni aloin kirjoa tekstiileille rapsikuoriaisia, kaalikoita ja myrkyllisestä maaperästä varoittavia tekstejä, sekä kasvisuojeluaineiden nimiä. ”