Perjantaina 2.8. klo 17:15 – 17:45 Valimo, ilmainen

Artist talk: Raoul Cantizano kertoo suhteestaan musiikkiin, musiikkifilosofiastaan ja perinteen ja avantgarden suhteesta, yhteentörmäyksistä  ja yhtäläisyyksistä


Verstaan lauantain iltakonsertti 3.8.2019. Ovet aukeavat klo 19:00. Liput ovelta 30 €, lapset alle 15-v. 15 €.

  • 20:00 Guitar Surprise: Mito Y geologia del canti.
  • 21:30 Manu Louis
  • 23:00 Mara Balls

GUITAR SURPRISE: MITO Y GEOLOGIA DEL CANTI
Raúl Cantizano, Norpaksessa jo aiemminkin käynyt sevillalainen huippukitaristi, esittää Verstaalla uuden projektinsa, Guitar Surprisen. Projekti, josta poiki levy viime vuonna, on erikoinen sekoitus perinteisiä flamencosoundeja ja -tekniikkaa, uutta ja vanhaa avantgardemusiikkia, kokeellisia flamencokitaraan liitettyjä laitteita ja itsestään liikkuvia leikkikaluja, jotka ovat antaneet Cantizanolle liikanimen Trianan John Cage.

Lapsuudenidolinsa Jimi Hendrixin hengessä myös sähkökitara, rock ja blues ovat esityksessä vahvasti läsnä, ja tämän juurevan musiikin sekoittuminen kokeelliseen äänimaailmaan on saanut jotkut musiikkikriitikot vertaamaan Cantizanon tyyliä flamencoperinteen ja Isao Tomitan tai Wilburn Burchetten risteytykseksi. Cantizanon suvereeni hyppely tyylistä toiseen tuo mieleen olennaisen kysymyksen: mihin loppuu flamenco, mistä alkaa blues? Mikä on perinnettä, mikä avantgardea, ja milloin jälkimmäisestä tulee ensin mainittu?

Cantizano on säestänyt lukuisia perinteisen flamencon kärkinimiä – niin laulajia kuin tanssijoita – yli kahdenkymmenen vuoden ajan, mutta hänen oman musiikkinsa innoittajana on luultavasti mainittava yksi muusikko ennen kaikkia muita flamencoartisteja: Frank Zappa. Kirjoitin juuri vahingossa “muita”, ja aioin pyyhkiä sanan, mutta jätänkin sen siihen. Tulee mieleen kysymys, missä määrin Zappa oli flamencokitaristi? Cantizanon esitys ehkä tuo tähän kysymykseen vastauksen. Mitään tyyliä ei voi rikkoa, kyseenalaistaa tai uudistaa tuntematta sitä perinpohjaisesti. Cantizano voi sen tehdä.


Darío del Moral nousee lavalle esityksen puolessavälissä, ja tämän elektronisten rytmi-instrumenttien säestyksellä esitys viimeistään lunastaa nimensä. Yllätys on taattu.


https://youtu.be/aj4IEqxicsM