Verstaan piha: PhosFATE-nomaditeltta

Kuva: Sanni Seppo

PhosFATE-nomaditeltta on Länsi-Saharan saharawien kotiteltta, jonka voi kuljettaa minne tahansa. Se on tila perheelle, suvulle ja vieraille. He kertovat siellä tarinoita ja jakavat tietoa. PhosFATE-nomaditeltta on yhteisötaideteos Algerian pakolaisleirien naisten ja Länsi-Saharan miehitetyillä alueilla asuvien naisten kanssa. Naiset eivät voi tavata toisiaan miinoitetun rajan vuoksi, mutta he voivat toteuttaa teltan yhdessä. Nomadien teltta merkitsee hiljentymistä, teen juomista ja keskustelua. 

Teen juominen on useissa kulttuureissa vuorovaikutustilanne, jossa jaetaan vieraanvaraisuutta, historiaa, kertomuksia ja tulevaisuutta – nomadien tarinat liittyvät usein selviytymiseen. PhosFATE-projektissa kuunnellaan kertomuksia ja tietoa Itämerestä, ruoasta, ruoan tuotannosta ja ilmastonmuutoksesta. Kertomistilanteita kuvataan osallistujien luvalla. Teen juomista edeltää perusteellinen tervehtiminen ja saharawi-kulttuuriin liittyvä teeseremonia. Saharawi-teeseremoniaa on hyvin runollinen. Saharawit juovat aina kolme kupillista teetä. Ensimmäinen on vahva, toinen on makea ja kolmas pehmeä. Saharaweille kolmella eri maulla on kolme erilaista poeettista merkitystä. Ensimmäinen on vahva kuin elämä, toinen on makea kuin rakkaus ja kolmas on pehmeä kuin kuolema. 

Projektin taiteilija-tutkijat

Pekka Niskanen on kuvataiteilija ja tutkija – kuvataiteen tohtori. Hän on esittänyt teoksiaan vuodesta 1990 alkaen museoissa, gallerioissa ja elokuvafestivaaleilla Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa. Hänen teoksiaan on Kiasman, Helsingin kaupungin taidemuseon, Vilnan Nykytaiteen Keskuksen, Alankomaiden Taideakatemian, Espoon kaupungin ja yksityisten keräilijöiden kokoelmissa. Vuonna 2012 Yle TV1 esitti Niskasen ohjaaman dokumenttielokuvanVirtuaalinen sota. Elokuva kertoo Venäjältä Eurooppaan paenneista tšetšeenipakolaisista. Etelämannerta ja Burmaa kuvaava videoinstallaatio Can You Hear Me?, oli esillä Valokuvagalleria Hippolytessä vuonna 2013. Niskanen on toteuttanut Pariisin marraskuun 2015 terrori-iskuista videoteoksen, Yhteisöterrorit, ja kirjoittanut Isis:n terroriteoista kaksi tutkimusartikkelia. Hän asui iskujen aikana vastapäätä Bataclan-teatteria. Terroristit tappoivat teatterissa ja sen viereisellä kadulla 90 ihmistä. Niskasen uusin elokuva iranilaisesta dark metal -yhtyeestä on esillä ensimmäisen kerran Valokuvagalleria Hippolytessä elokuussa. Se on kuvattu ja äänitetty Teheranissa

Mohamed Suleiman Labat on Hamadan autiomaassa sijaitsevassa pakolaisleirissä syntynyt runoilija ja taiteilija. Suleiman Labat on myös valokuvaaja ja videotaiteilija, jonka videoteos Länsi-Saharan maamiinoista on esitetty Yhdistyneiden kansakuntien Geneven päämajassa. Hän on käynyt peruskoulun ja lyseon (ransk. lycee, suom. lukio) pakolaisleirillä ennen siirtymistä jatko-opintoihin Batnan yliopistoon Algeriin. Suleiman Labat opiskeli yliopistossa englanninkielistä kirjallisuutta. Valmistuttuaan hän palasi takaisin Samaran pakolaisleirille, koska halusi tukea perhettään ja auttaa yhteisöä saamallaan koulutuksella. Vuonna 2014 Suleiman Labat teki yhteistyötä runoilija Sam Berksonin kanssa, joka julkaisi Settled Wanderers -teoksen. Se pitää sisällään runoja maattomilta runoilijoilta. Suleiman oli ensimmäinen, joka käänsi Länsi-Saharan tunnetuimpia runoja englanniksi.