On suorastaan elintärkeää antaa kaikkien kukkien kukkia. Valimo, lauantaina 3.8. klo 13:00-14:30, 5 €

Antti Majava, esitelmä ja keskustelu           

György Ligeti: Poème symphonique, teos 100:lle mekaaniselle metronomille


György Ligeti: Poème symphonique, teos 100:lle mekaaniselle metronomille

Poème symphoniquen järjestänä toimii kitarataiteilija Jonne Grans ja se järjestetään yhteistyössä Lohjan Kaupunginorkesterin ja Porvoonseudun musiikkiopiston kanssa.

György Ligetiä (1923-2006), Itävallassa asunutta unkarilaista voidaan oikeutetusti pitää yhtenä nykymusiikin monipuolisimpana ja kekseliäimpänä säveltäjänä. Hänen musiikkiaan on voinut kuulla, vaikka ei konserteissa kävisikään, sillä esimerkiksi Stanley Kubrick käytti Ligetin sävellyksiä useissa tunnetuissa elokuvissaan kuten Avaruusseikkailu 2001, Hohto ja Eyes Wide Shut.

Poème symphonique  syntyi 1962 Ligetin ollessa vuorovaikutuksessa kansainväliseen, eri alojen taiteen- ja tieteen tekijöiden yhteistyötä tavoittelevaan FLUXUS -verkostoon, jossa vaikuttivat aikoinaan myös mm. John Cage ja Yoko Ono. Tässä voikin halutessaan nähdä yhteyden Norpakseen, koska myös FLUXUS- ryhmän keskeinen ajatus oli taiteellinen laaja-alaisuus, erilaisten ajatusten ja suuntausten yhdistäminen eli ns. intermedia. Tätä uutta ja rakentavaa yhteistyötä Ligeti halusi poikkeuksellisella ja erikoisella teoksellaan olla tukemassa.

On yllättävää, että vuonna 1962 syntynyt teos, sinfoninen runo on kaikessa mekaanisuudessaankin mitä ilmaisuvoimaisinta ja monimuotoisinta polyfoniaa. Kiehtovan, runollisen ja visuaalisenkin elementin  Poème symphoniqueen tuo sen erityinen esityskoneisto. Ligeti nostaa estradille orkesterin sijaan soittajille tutut harjoitusavustajat, metronomit, jotka korvaavat sekä soittajat että soittimet, ja irrottaa sinfonisen runonkokonaan siihen liittyvistä traditioista.  

Teos on esitetty Suomessa vain muutamia kertoja ja Ligeti ohjeistaa sen esittämisestä, että se pitää omistaa esityskohtaisesti kaikille niille, jotka ovat mahdollistaneet teoksen toteuttamisen. Hän tekee näin kunniaa taidetapahtuman taustavoimille ja esitykset mahdollistavalle yhteistyölle.

Ligetin omien sanojen mukaan Poeme Symphonique kohdistaa kärjekästä ja satiirista kritiikkiä kaikenlaiseen turhaan ja vahingolliseen vastakkainasetteluun, mutta teos herättää kuulijassa varmasti myös monia muitakin ajatuksia. Sen on sanottu esimerkiksi edustavan Ligetin tunnettua kiinnostusta kaaosta, järjestystä ja erilaisten syysteemien haavoittuvuutta kohtaan.

Norpaksen vuoden 2019 ajankohtaiseen teemaan liittyen teoksen voidaan ajatella symboloivan myös lajien ja yleensäkin monimuotoisuuden häviämisen lopullisuutta ja tuhoisaa vaikutusta. Teokseen liittyvän taiteellisen sanoman voisikin kiteyttää, päivittämällä moniin yhteyksiin sopivaa vanhaa fraasia:  ”On suorastaan elintärkeää antaa kaikkien kukkien kukkia”.