Norpas 2018 ohjelma julkaistaan 30.5.

Norpas 2018 ohjelma julkaistaan 30.5.

TERVETULOA FESTIVAL NORPAS 2018 TIEDOTUSTILAISUUTEEN

Keskiviikkona 30.5. klo 13:00

Strandhotellet (Taalintehtaantie 694, Taalintehdas)

 

Julkistamme festivaalin koko ohjelman ja kerromme

tämän vuoden artisteista sekä ajatuksista festivaalin taustalla.

Kahvitarjoilu.

 

Lisätietoja:

info@festivalnorpas.fi

040 770 0065

Hae Norpaksen uuteen taiteilijaresidenssiin!

Hae Norpaksen uuteen taiteilijaresidenssiin!

Sinustako ensimmäinen Norpaksen residenssitaiteilija Taalintehtaan ruukkikylälle?

Tarjoamme:

 • 1000e taiteilijapalkkion sekä 500e materiaali/matkakuluihin
 • ilmainen asuminen 2-3 viikon jakso 18.7.-8.8. välillä tunnelmallisessa Taalintehtaan ruukin vanhassa luhtitalossa 2hh + keittiö + yhteisvessat ja sauna
 • vakuutukset jakson aikana
 • ympäristötaideteokselle paikan Taalintehtaan uudella ympäristötaidepolulla ja näkyvyyttä Norpas-festivaalin yhteyteen

Taiteilijalta toivomme:

 • teoksen tuottamisen ympäristötaidepolulle 2-3 viikon residenssijakson aikana
 • teoksen soveltuvuutta luonnonympäristöön ja ympäristönäkökulmien huomioimista materiaaleissa
 • paikallista tai yhteisöllistä näkökulmaa residenssijakson aikana
 • osallistumista teoksen julkistamistilaisuuteen Norpas-festivaalin avajaisten yhteydessä

Aikataulu ja taiteilijan valinta:

 • residenssihaku päättyy 27.5.
 • lähetä hakemuksesi osoitteeseen: info@festivalnorpas.fi
 • Norpas-festivaalin ohjelma ja residenssitaiteilija julkistetaan 30.5.
 • taiteilijavalinnasta vastaa kuraattoriryhmä Ritva Kovalainen, Ville Laitinen ja Helka Ketonen

Taalintehdas – Dalsbruk 1686

Taalintehdas on Suomen ensimmäisiä ruukkikyliä, mutta siitä poikkeuksellinen, että terästeollisuus jatkui kylällä suurimpana työnantajana aina vuoteen 2012 asti. Tämä on luonut paikkakunnalla runsaasti erityispiirteitä, kuten kerroksellinen, 1700-luvulta tähän päivään ulottuva rakennuskanta, vahva työläisidentiteetti sekä yhteisöllisyys, kaavoittamaton ja luontoa mukaileva rakentaminen sekä uuden ajan murros.

Taalintehdas on ollut kautta aikojen kielten, väestöryhmien, kansallisuuksien ja ammattikuntien sulatusuuni. Tämä on luonut kylällä ennakkoluulottoman asenteen ja vahvan yhteisöllisyyden. Taalintehdas on muusta ympäröivästä saaristosta poiketen täysin kaksikielinen, jossa kaikki pärjäävät omalla kotimaisellaan.

 

Festiva Norpas

Festival Norpas perustettiin tälle Saaristomeren ainoalle ruukkikylälle kuusi vuotta sitten, sattumalta samana vuonna, kun lähes puolet kylästä työllistänyt terästehdas meni konkurssiin. Norpaksen juuret ovat Kataloniassa, missä Norpaksen edeltäjä Festival Surpas, oli ajautunut tiensä päähän Katalonian maaseudulla Portboun kylässä. Siitä lähtien on Norpas toiminut aktiivisena ja kunnioitettuna monikulttuuritoimijana Taalintehtaalla. Norpas-festivaali on järjestetty nyt kuusi kertaa ja Norpas on tuottanut useita omia monitaide-esityksiä sekä julkista taidetta kylälle.

 

Ympäristötaidepolku ja Norpas-residenssi

Seuraavaksi Norpas on perustamassa ympäristötaidepolkua, joka sai alkusysäyksen jo viime vuonna, kun espanjalainen ympäristötaiteilija Joaquin Jara julkaisi Norpas-festivaaleilla Masuunilampeen sijoitetun ympäristötaideteoksensa. Tänä vuonna ympäristötaidetoiminta laajenee kattamaan residenssitoiminnan sekä ympäristötaidepolun lanseeraamisen.

 

Residenssijakso

Nyt etsimme Norpas-residenssiin ensimmäistä taiteilijaa tai pientä (maks. 3 hlö) taiteilijaryhmää, joka toteuttaisi ympäristötaideteoksen Taalintehtaan ympäristötaidepolulle.

Teokseen käytettävä aika on 2-3 viikkoa, taiteilijan aikataulusta riippuen. Residenssijakso sijoittuu ajalle 18.7.-8.8. Taiteilijan toivotaan osallistuvan Norpas-festivaalin avajaisiin ja teoksen julkistamistilaisuuteen 3.8. klo 15:00.

Teos tulee olemaan Taalintehtaalle perustettavan ympäristötaidepolun ensimmäinen teos ja sen tulee olla luonnonympäristöön soveltuva, turvallinen polulla kävelijöille sekä luonnonoloja kestävä. Teosta ei tulla hakemaan pois polunvarrelta, vaan se jää paikoilleen odottamaan seurakseen seuraavien vuosien teoksia. Materiaaleissa pitää tämän vuoksi ottaa erityisesti huomioon ympäristönäkökulmat Masuunilampi luonnonympäristöineen, jossa on metsää sekä kalliota.

 

Residenssiasunto

Residenssiasunto on vanhassa 1800-luvun lopun työläisten luhtikasarmissa. Asunnossa on yhdistetty kaksi alkuperäistä työläisasuntoa. Asunnossa on keittiö sekä kaksi huonetta, joissa molemmissa on sängyt. Asunnossa ei ole omaa vessaa tai suihkua, eikä juoksevaa vettä, vaan talon asukkaat käyttävät yhteisiä vessa- ja peseytymistiloja. Asukkaiden käytössä on myös yhteinen sauna, jota jokainen asukas saa varata itselleen yhden vuoron päivässä.

Norpas-residenssiin ja Norpaksen ympäristötaiteilijaksi 2018 voit hakea vapaamuotoisella hakemuksella lähettämällä tiedot taustastasi sekä työskentelymenetelmistäsi osoitteeseen info@festivalnorpas.fi. Jos sinulla on olemassa jo jonkinlainen ajatus siitä, millaista teosta haluaisit tarjota, liitä hakemukseen viitteellinen teoskuvaus. Liitä mukaan myös kuvia tai videoita aikaisemmista teoksistasi sekä cv.

Myös lisätietoja voi kysellä info@festivalnorpas.fi tai 0407700065/Ville.

Norpas-taiteilijaresidenssi 2018 toteutetaan yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa, Keskitien Tukisäätiön tuella.

Vapaaehtoiseksi Norpakseen!

Vapaaehtoiseksi Norpakseen!

Oletko Reipas? Hae Norpas-vapaaehtoiseksi!

Tule mukaan tekemään tämän vuoden Norpas-festivaalista kaikkien aikojen Norpasta! Joukossamme on vuosittain hieman yli sata Reipas-vapaaehtoista, joita ilman ei mitään Norpasta olisikaan. Tai jos olisi, se olisi kaaos.

Reippaat saavat vapaaliput Verstaan iltakonsertteihin sekä muihin esityksiin, joita ei myydä loppuun. Lisäksi vapaaehtoisille tarjotaan patjamajoitus ja todella hyvää ruokaa.

Hakuaika päättyy 31.5. ja valituille ilmoitetaan kesäkuun puoleen väliin mennessä.

Vapaaehtoiseksi voi osallistua monella eri tavalla. Reipas-ryhmiä ovat mm:

 • viestintä
 • roudaus
 • catering
 • kuvaus
 • lipunmyynti/info
 • majoitus
 • kääntäjät
 • Bar Norpas
 • kuskit
 • EA
 • tilakoristelu
 • järjestyksenvalvojat
 • tekniikka
 • siivous
 • stage staff

Monet Reippaat seilaavat myös useamman ryhmän välillä. Tarjolla on siis monipuolisesti erilaista tekemistä ja tunnelimaista tunnelmaa.

Vapaaehtoiseksi voit hakea hakulomakkeella: www.festivalnorpas.fi/vapaaehtoiseksi

HAKU NORPAKSEN VAPAAN TAITEEN OHJELMISTOON

HAKU NORPAKSEN VAPAAN TAITEEN OHJELMISTOON

Sateentekijät ja muut taiteentanssijat, aikanne on jälleen koittanut.

Avoin kutsu Festival Norpaksen työpaja- sekä vapaan taiteen ohjelmistoon on auki ja otamme hakemuksia vastaan aina 20.5. asti.

Edellisvuosien tapaan toiveenamme on täyttää Taalintehtaan ruukkikylä mitä monimuotoisimmilla esityksillä, työpajoilla ja Norpaksen hengellä. Saatamme ottaa mielivaltaisesti oikeuden yhdistellä ja toteuttaa kokeiluja erilaisten artistien välillä.

Kurkkulaulajat, nopanheittäjät, kulmankurtistajat, lasinnielijät, verkonkutojat, mykkähuutajat, vaipanvaihtajat, hengenpelastajat ja muut tosielämän supersankarit nyt sukkahousut pesuun ja hakemusta sisään.

Taiteilijoille luvassa luontaisetuja apatiaa vastaan.

Lisätietoja ja hakemukset: http://www.festivalnorpas.fi/2018/vapaa-taide-ja-tyopajat/