blackSKYwhite - The most famous Russian avant-garde theater to Norpas

blackSKYwhite – The most famous Russian avant-garde theater to Norpas

The most famous Russian avant-garde theater group will be performing in Finland in August at Festival Norpas.

The award-winning Russian avant-garde theater group blackSKYwhite performs in the Festival Norpas. The group shows first time in Finland as a special number an electronic music and dance show, M means Magritte.

blackSKYwhite is one of the most prominent and famous avant-garde theater groups in Russia at the moment. Among other things, the group has been premiered twice in the main category at the world’s largest art festival, the Edingburgh Fringe Festival.

The theater group has diligently attended foreign festivals. The group has performed 14 times in a row at the giant Glastonbury Festival. In addition to Norpas, it is this summer they are already invited for the third time to the Burning Man Festival in the Nevada Desert.

And how and why they are coming to Norpas? Perhaps the best answers to this are coincidence, good people and always so surprising and fascinating Russia. Therefore, Norpas is to be written in the same gang with the other multicultural festival, at least in theblackSKYwhites travel book.

The show starts on Saturday at. 19:30 when the entrance to Verstas and Verstas’ bar closes so that we can offer both the audience and the artists a peaceful presentation. The doors and the bar will open again after the show around 20:30.

With these tickets you can get to blackSKYwhite: Festival Pass, Verstas-Pass and Verstas evening Saturday. Buy your ticket now for summer’s perhaps the most significant cultural event in Finland: https://holvi.com/shop/festivalnorpas/

Norpas tickets are now for sale!

Norpas tickets are now for sale!

You can now buy tickets from Norpas webstore! Click in to webstore!

FESTARIPASSI 100€

Tänä vuonna Norpakseen tulee vihdoin myyntiin paljon kyselty Norpaksen kaikki esitykset kattava festaripassi. Festaripassilla pääset jokaisen Norpaksen maksulliseen esitykseen, kunhan olet paikalla ennen esityksen alkua.

Festaripassin hinta on 100€ ja sillä pääsee näkemään yhteensä 16 häikäisevää esitystä 11 eri tapahtumassa. Hintaan sisältyvät kaikki Verstaan, Valimon ja Teltan esitykset, mukaan luettuna siis BlackSkyWhite sekä Verstaan iltakonsertit. Festaripassiin sen sijaan ei sisälly paellakonserttien ruoka, eikä sergrafia työpajan paita/kassi, mutta ohjelmanumerot/esitykset niistäkin.

Mikäli festaripasseja myydään pienempien areenoiden (Valimo ja Teltta) kapasiteetin verran, ei näihin tilaisuuksiin voi ostaa enää lippuja ennakkoon.

Ostamalla festaripassin voit olla huolettomin ja vapain mielin vapaan kulttuurin festivaalilla.

VERSTASPASSI 60€ / VERSTAS PE 30€ / LA 35€

Verstaalle myydään molemmat illat ja M means Magritte -esityksen kattava Verstaspassi. Verstaspassin hinta on 60€ ja sillä pääsee siis perjantaina ja lauantaina Verstaan iltakonsertteihin sekä lisäksi BlackSkyWhiten M means Magritte -esitykseen lauantaina alkuillasta. Verstaan ovet suljetaan lauantaina M means Magritte -esityksen ajaksi, eli kello 19:30-20:30, jotta esitykselle ja yleisölle voidaan taata häiriötön elämys.

Verstaalla on tänä vuonna muutenkin hieman edellisvuosista poikkeava ohjelmisto ja aikataulut. Ovet avautuvat klo 19:00, mutta Verstas suljetaan jo 00:30. Tämän jälkeen siirrytään jatkoille pihan toiselle puolelle Valimoon, missä ohjelma jatkuu aina klo 02:00 asti.

Verstaalle voi ostaa myös erikseen perjantain ja lauantain liput. Perjantain lippu kattaa perjantain iltakonsertin ja maksaa 30€. Lauantain lippu maksaa 35€ ja se kattaa klo 19:30 alkavan M means Magritte -esityksen sekä lauantain iltakonsertin.

Alle 15-v. lapsille Verstaan esitysten liput maksavat 15€/ilta, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi.

YKSITTÄISET LIPUT VALIMOSSA JA TELTASSA 5-10€

Muihin Valimon ja Teltan esityksiin myydään vain yksittäislippuja. Näiden esitysten hinnat ovat 5-10€, riippuen esityksestä. Teltan esitykset ovat alle 15-v. lapsille puoleen hintaan, 5€.

Perjantain paellakonserttiin voi ostaa lipun pelkkään esitykseen (5€) tai paellan kanssa (10€).

HUOM! Mikäli Festaripasseja myydään yli Teltan tai Valimon kapasiteetin, lopetetaan näiden lippujen ennakkomyynti verkossa. Lippuja voi ostaa vielä esitykseen ovelta, mikäli kaikki paikat ei ole täytetty (eli kaikki passilliset eivät tule esitykseen).

Klikkaa itsesi Norpaksen verkkokauppaan, ja varmista paikkasi Norpas Festivalilla 3.-5.8.

The magnificient Norpas programme has been published

The magnificient Norpas programme has been published

Kansainvälinen monitaidefestivaali Norpas täyttää jälleen Taalintehtaan sykähdyttävillä esityksillä ja lämminhenkisellä tunnelmalla 3.-5.8.2018

Norpaksen ohjelma on taas vahvasti kansainvälinen, ja perinteisen espanjalaisen ja katalonialaisen painotuksensa ohella festivaali tuo tänä vuonna avantgardistista taidetta erityisesti Venäjältä, samoin kuin myös Belgiasta, Irakista ja Ranskasta. Suomesta on festivaaleilla edustettuna tämän päivän nousevia kykyjä yhdessä laadukkaiden vanhojen tekijöiden kanssa.

Festivaalin ohjelma yhdistää oivaltavasti musiikkia ja kuvataidetta kuin myös elokuvaa, sirkusta ja performanssia. Musiikkia kuullaan laidasta laitaan, eri alueiden kansanmusiikkia kokeelliseen elektroniikkaan yhdisteltynä – klassista laulua, bluesia, rockia tai IDM:ää unohtamatta.

 

POIMINTOJA ESITYSTAIDE

Verstaan ohjelman erikoisnumerona nähdään tänä vuonna venäläisen teatteriryhmän Black Sky Whiten, elektroninen musiikki- ja tanssishow M means Magritte. Black Sky White on Venäjän tämän hetken edustavimpia ja tunnetuin avantgardistinen teatteriryhmiä. Ryhmä tulee ensimmäistä kertaa Suomeen ja ainoastaan yhtä esitystä varten Norpas-festivaaleille.

Ryhmä on palkittu muun muassa maailman suurimman teatterifestivaalin Edinburgh Festivalin pääkategoriassa kahdesti, ja ryhmä on myös Glastonbury Festivalin vakiokävijä – se on esiintynyt festivaalilla jopa 14 kertaa peräkkäin. Tänä kesänä ryhmä on kutsuttu Norpaksen lisäksi myös kolmannen kerran Burning Man -festivaaliin Nevadan autiomaahan.

Esitystaiteen osalta Norpaksessa nähdään myös mm. Susanna Liinamaan ja Saana Peuran nykysirkusesitys Baccata. Baccata on pieneen sirkustelttaan tehty tunnelmallinen teos muusikolle (Ben Rogers) ja kahdelle sirkustaiteilijalle. Sirkusteltta on myös Norpaksessa uutena esitysareenana.

Black Sky White Theatre: M means Magritte

 

POIMINTOJA MUSIIKKI: Fuusiota, helmiä, kansanmusiikin nouseva suomalainen tekijä ja kansainvälinen huippunimi

Suomalainen säveltäjä ja viulisti Sanna Salmenkallio ja irakilainen laulaja Ali Saad esittävät arabialaista ja suomalaista runoutta traditionaallisina ja kokeellisina versioina. Ennakkoluulottoman musiikillisen fuusion lisäksi esityksestä tekee erikoisen se, että Saad odottaa nyt korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä jo evättyyn turvapaikkahakemukseensa. Muusikolle karkotus olisi hengenvaarallinen. Jos jonkinlainen taiteellinen oikeus ja ilmaisunvapaus voittaa, kuulemme duon esityksen Norpaksen Takkirautavalimossa.

Pitkän linjan kitaristi, tuottaja ja studiomuusikko Jussi Jaakonaho on julkaissut viime vuonna kritiikiltä ylistävän vastaanoton saaneen ensimmäisen studioalbuminsa, jonka voi tänä kesänä kuulla Helsingin juhlaviikkoilla huvilateltassa ja muutamalla muulla tarkkaan valitulla estradilla, kuten Norpaksen päälavalla Verstaalla.

Musiikkiohjelmassa nähdään niin ikään suomalainen huipputason kansanmuusikko, yhden naisen bändi, kanteleensoittaja ja multi-instrumentalisti Maija Kauhanen sekä Solju, joka yhdistää saamen kielen ja joiun innovatiivisiin äänimaisemiin. Verstaan lauantai-illan huipentaa venäläinen, juuri Japanin-kiertueensa päättävä, Suomeen toista kertaa saapuva kansanmusiikki-ilmiö Otava Yo.

Kansanmusiikkiyhtye Otava Yo saapuu Pietarista toista kertaa Suomeen villitsemään yhtyeen vanhoja, uusia ja tulevia faneja

 

KUVATAIDE: Festivaalin kuvataidetarjontaa hallitsee tänä vuonna valokuvaus, jota nähdään eri tavoin esitettynä.

Itänaapuriimme vie Anne Hämäläisen ja Sanni Sepon näyttely Fontankan talossa, joka johdattaa venäläisen runoilijan Anna Ahmatovan (1889 -1966) vieraaksi neuvostoaikaan. Sekava ja raskas aika synnytti mm. kirjallisuudenlajin, jota tallennettiin vuosikymmeniä vain muistinvaraisesti, ennen kuin sensuurin höllennyttyä sen julkaiseminenkin oli mahdollista. llmaisun ja muistamisen välttämättömyys sekä sanomisen vapaus eivät ole itsestään selviä arvoja, vaan hauraita unohtumaan ja särkymään poliittisissa pyörteissä.

Norpas-festivaaleilla nähdään myös koskettava kuvaesitys valokuvaajan ja sosiaalityöntekijän Dmitry Markovin tänä vuonna ilmestyneen kirjan materiaalista  #Draft #Russia, jossa elo Venäjän laitakulmilla näyttäytyy kaikessa kirjavuudessaan.

 Dmitry Markov: #Draft #Russia

 

Metsänpeitto -esitys jatkaa puolestaan Norpaksen tilaamien valokuvakonserttien sarjaa. Pitkän taipaleen luontokuvaajana ja kirjailijana tehnyt Heikki Willamo ja viulisti, taiteilija Meriheini Luoto vievät äänimaisemallisemallisella ja visuaalisella esityksellään kohti kesytöntä metsää, toiseen todellisuuteen, jossa metsä liikkuu ja puut piirtyvät henkiolentojen lailla korpien varjomaailmaan.

Vetovoimaisten ja sielukkaiden mustavalkokuvien äärelle ja mietteisiin kuvien synnystä pääsee tutustumaan, kun kansainvälisesti tunnettu valokuvaaja Nelli Palomäki tulee esittelemään muotokuviaan ja kertomaan töistään. Mitä tapahtuu, kun Palomäki sanoo ihmisen muuttuvan muotokuvassa toiseksi? Ovatko kuvat palasia muiden muistoista vai kuvaajasta itsestään?

 

TYÖPAJAT

Yksi Norpaksen pääajatus on, että se ei ole pelkkä festivaali, juhla, vaan myös kaikille avoin foorumi tiedon, osaamisen tai sivistyksen jakamiselle. Tämän vuoden työpajoissa on tarjolla mm. klassista laulutekniikkaa bel cantoa ranskalaisen baritonin Jazmin Martorell’n johdolla tai elektronista musiikkia vasta-alkajille palkitun suomalaisen LauNau:n ohjauksessa.

 

Festival Norpas on  kansainvälinen taidetapahtuma pienellä paikkakunnalla, jossa tunnelma on välitön. Norpas  edistää vapaata kulttuurivaihtoa ja yhdistelee ohjelmassa uusimpia suuntauksia perinteisiiin tyylisuuntiin.

Norpaksen monitaiteellinen ohjelmisto koostuu konserteista, elävän musiikin säestämistä elokuvaesityksistä, taidetyöpajoista, installaatioista, valokuvanäyttelyistä, taidenäyttelyistä, taiteilijapuheenvuoroista, tanssi-, performanssi-, teatteri- ja sirkusesityksistä sekä näiden kohtaamisista. Myös luonto ja ruukkikylän miljöö ovat vahvasti läsnä Norpaksessa.

Festivaali järjestettiin ensi kertaa vuonna 2012, ja sen konsepti tuotiin Kataloniasta, jossa edeltäjä Festival Surpas järjestettiin edeltävänä vuotena viimeistä kertaa. Vaihtuma Välimeren rannalta rajakaupungista ruukkikylälle Suomen saaristoon oli jokseenkin luonnollinen, sillä osa Norpaksen järjestäjistä oli ollut mukana myös edeltäjänsä toiminnassa.

LUE KOKO OHJELMA TÄÄLTÄ

 

Liput tulevat myyntiin 1.6. Norpaksen kotisivuille.

Pressikuvat, tiedote sekä tietoja tapahtumapaikoista on ladattavissa festivaalin nettisivulta www.festivalnorpas.fi/press

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Ville Laitinen, [email protected] 040 770 00 65

Taidekuraattori Ritva Kovalainen, [email protected], 040 547 84 64

www.festivalnorpas.fi

www.facebook.com/festivalnorpas

www.instagram.com/festivalnorpas

https://twitter.com/festivalnorpas

Norpas 2018 programme will be published on 30.5.

Norpas 2018 programme will be published on 30.5.

WELCOME TO FESTIVAL NORPAS 2018 PRESS CONFERENCE

On Wednesday the 30th of May at 1pm

Strandhotellet (Dalsbruksvägen 694, Dalsbruk)

 

The whole festival programme will be published. More information on this year’s artists

and thoughts behind the festival will be revealed. Coffee is served.

 

More information:

[email protected]

040 770 0065

Apply for a new artist residency at Norpas!

Apply for a new artist residency at Norpas!

Sinustako ensimmäinen Norpaksen residenssitaiteilija Taalintehtaan ruukkikylälle?

Tarjoamme:

 • 1000e taiteilijapalkkion sekä 500e materiaali/matkakuluihin
 • ilmainen asuminen 2-3 viikon jakso 18.7.-8.8. välillä tunnelmallisessa Taalintehtaan ruukin vanhassa luhtitalossa 2hh + keittiö + yhteisvessat ja sauna
 • vakuutukset jakson aikana
 • ympäristötaideteokselle paikan Taalintehtaan uudella ympäristötaidepolulla ja näkyvyyttä Norpas-festivaalin yhteyteen

Taiteilijalta toivomme:

 • teoksen tuottamisen ympäristötaidepolulle 2-3 viikon residenssijakson aikana
 • teoksen soveltuvuutta luonnonympäristöön ja ympäristönäkökulmien huomioimista materiaaleissa
 • paikallista tai yhteisöllistä näkökulmaa residenssijakson aikana
 • osallistumista teoksen julkistamistilaisuuteen Norpas-festivaalin avajaisten yhteydessä

Aikataulu ja taiteilijan valinta:

 • residenssihaku päättyy 27.5.
 • lähetä hakemuksesi osoitteeseen: [email protected]
 • Norpas-festivaalin ohjelma ja residenssitaiteilija julkistetaan 30.5.
 • taiteilijavalinnasta vastaa kuraattoriryhmä Ritva Kovalainen, Ville Laitinen ja Helka Ketonen

Taalintehdas – Dalsbruk 1686

Taalintehdas on Suomen ensimmäisiä ruukkikyliä, mutta siitä poikkeuksellinen, että terästeollisuus jatkui kylällä suurimpana työnantajana aina vuoteen 2012 asti. Tämä on luonut paikkakunnalla runsaasti erityispiirteitä, kuten kerroksellinen, 1700-luvulta tähän päivään ulottuva rakennuskanta, vahva työläisidentiteetti sekä yhteisöllisyys, kaavoittamaton ja luontoa mukaileva rakentaminen sekä uuden ajan murros.

Taalintehdas on ollut kautta aikojen kielten, väestöryhmien, kansallisuuksien ja ammattikuntien sulatusuuni. Tämä on luonut kylällä ennakkoluulottoman asenteen ja vahvan yhteisöllisyyden. Taalintehdas on muusta ympäröivästä saaristosta poiketen täysin kaksikielinen, jossa kaikki pärjäävät omalla kotimaisellaan.

 

Festiva Norpas

Festival Norpas perustettiin tälle Saaristomeren ainoalle ruukkikylälle kuusi vuotta sitten, sattumalta samana vuonna, kun lähes puolet kylästä työllistänyt terästehdas meni konkurssiin. Norpaksen juuret ovat Kataloniassa, missä Norpaksen edeltäjä Festival Surpas, oli ajautunut tiensä päähän Katalonian maaseudulla Portboun kylässä. Siitä lähtien on Norpas toiminut aktiivisena ja kunnioitettuna monikulttuuritoimijana Taalintehtaalla. Norpas-festivaali on järjestetty nyt kuusi kertaa ja Norpas on tuottanut useita omia monitaide-esityksiä sekä julkista taidetta kylälle.

 

Ympäristötaidepolku ja Norpas-residenssi

Seuraavaksi Norpas on perustamassa ympäristötaidepolkua, joka sai alkusysäyksen jo viime vuonna, kun espanjalainen ympäristötaiteilija Joaquin Jara julkaisi Norpas-festivaaleilla Masuunilampeen sijoitetun ympäristötaideteoksensa. Tänä vuonna ympäristötaidetoiminta laajenee kattamaan residenssitoiminnan sekä ympäristötaidepolun lanseeraamisen.

 

Residenssijakso

Nyt etsimme Norpas-residenssiin ensimmäistä taiteilijaa tai pientä (maks. 3 hlö) taiteilijaryhmää, joka toteuttaisi ympäristötaideteoksen Taalintehtaan ympäristötaidepolulle.

Teokseen käytettävä aika on 2-3 viikkoa, taiteilijan aikataulusta riippuen. Residenssijakso sijoittuu ajalle 18.7.-8.8. Taiteilijan toivotaan osallistuvan Norpas-festivaalin avajaisiin ja teoksen julkistamistilaisuuteen 3.8. klo 15:00.

Teos tulee olemaan Taalintehtaalle perustettavan ympäristötaidepolun ensimmäinen teos ja sen tulee olla luonnonympäristöön soveltuva, turvallinen polulla kävelijöille sekä luonnonoloja kestävä. Teosta ei tulla hakemaan pois polunvarrelta, vaan se jää paikoilleen odottamaan seurakseen seuraavien vuosien teoksia. Materiaaleissa pitää tämän vuoksi ottaa erityisesti huomioon ympäristönäkökulmat Masuunilampi luonnonympäristöineen, jossa on metsää sekä kalliota.

 

Residenssiasunto

Residenssiasunto on vanhassa 1800-luvun lopun työläisten luhtikasarmissa. Asunnossa on yhdistetty kaksi alkuperäistä työläisasuntoa. Asunnossa on keittiö sekä kaksi huonetta, joissa molemmissa on sängyt. Asunnossa ei ole omaa vessaa tai suihkua, eikä juoksevaa vettä, vaan talon asukkaat käyttävät yhteisiä vessa- ja peseytymistiloja. Asukkaiden käytössä on myös yhteinen sauna, jota jokainen asukas saa varata itselleen yhden vuoron päivässä.

Norpas-residenssiin ja Norpaksen ympäristötaiteilijaksi 2018 voit hakea vapaamuotoisella hakemuksella lähettämällä tiedot taustastasi sekä työskentelymenetelmistäsi osoitteeseen [email protected] Jos sinulla on olemassa jo jonkinlainen ajatus siitä, millaista teosta haluaisit tarjota, liitä hakemukseen viitteellinen teoskuvaus. Liitä mukaan myös kuvia tai videoita aikaisemmista teoksistasi sekä cv.

Myös lisätietoja voi kysellä [email protected] tai 0407700065/Ville.

Norpas-taiteilijaresidenssi 2018 toteutetaan yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa, Keskitien Tukisäätiön tuella.

 

 

 

Volunteer at Norpas!

Volunteer at Norpas!

Oletko Reipas? Hae Norpas-vapaaehtoiseksi!

Tule mukaan tekemään tämän vuoden Norpas-festivaalista kaikkien aikojen Norpasta! Joukossamme on vuosittain hieman yli sata Reipas-vapaaehtoista, joita ilman ei mitään Norpasta olisikaan. Tai jos olisi, se olisi kaaos.

Reippaat saavat vapaaliput Verstaan iltakonsertteihin sekä muihin esityksiin, joita ei myydä loppuun. Lisäksi vapaaehtoisille tarjotaan patjamajoitus ja todella hyvää ruokaa.

Hakuaika päättyy 31.5. ja valituille ilmoitetaan kesäkuun puoleen väliin mennessä.

Vapaaehtoiseksi voi osallistua monella eri tavalla. Reipas-ryhmiä ovat mm:

 • viestintä
 • roudaus
 • catering
 • kuvaus
 • lipunmyynti/info
 • majoitus
 • kääntäjät
 • Bar Norpas
 • kuskit
 • EA
 • tilakoristelu
 • järjestyksenvalvojat
 • tekniikka
 • siivous
 • stage staff

Monet Reippaat seilaavat myös useamman ryhmän välillä. Tarjolla on siis monipuolisesti erilaista tekemistä ja tunnelimaista tunnelmaa.

Vapaaehtoiseksi voit hakea hakulomakkeella: https://www.festivalnorpas.fi/2018/en/info-3/volunteer/