The magnificient Norpas programme has been published

Kansainvälinen monitaidefestivaali Norpas täyttää jälleen Taalintehtaan sykähdyttävillä esityksillä ja lämminhenkisellä tunnelmalla 3.-5.8.2018

Norpaksen ohjelma on taas vahvasti kansainvälinen, ja perinteisen espanjalaisen ja katalonialaisen painotuksensa ohella festivaali tuo tänä vuonna avantgardistista taidetta erityisesti Venäjältä, samoin kuin myös Belgiasta, Irakista ja Ranskasta. Suomesta on festivaaleilla edustettuna tämän päivän nousevia kykyjä yhdessä laadukkaiden vanhojen tekijöiden kanssa.

Festivaalin ohjelma yhdistää oivaltavasti musiikkia ja kuvataidetta kuin myös elokuvaa, sirkusta ja performanssia. Musiikkia kuullaan laidasta laitaan, eri alueiden kansanmusiikkia kokeelliseen elektroniikkaan yhdisteltynä – klassista laulua, bluesia, rockia tai IDM:ää unohtamatta.

 

POIMINTOJA ESITYSTAIDE

Verstaan ohjelman erikoisnumerona nähdään tänä vuonna venäläisen teatteriryhmän Black Sky Whiten, elektroninen musiikki- ja tanssishow M means Magritte. Black Sky White on Venäjän tämän hetken edustavimpia ja tunnetuin avantgardistinen teatteriryhmiä. Ryhmä tulee ensimmäistä kertaa Suomeen ja ainoastaan yhtä esitystä varten Norpas-festivaaleille.

Ryhmä on palkittu muun muassa maailman suurimman teatterifestivaalin Edinburgh Festivalin pääkategoriassa kahdesti, ja ryhmä on myös Glastonbury Festivalin vakiokävijä – se on esiintynyt festivaalilla jopa 14 kertaa peräkkäin. Tänä kesänä ryhmä on kutsuttu Norpaksen lisäksi myös kolmannen kerran Burning Man -festivaaliin Nevadan autiomaahan.

Esitystaiteen osalta Norpaksessa nähdään myös mm. Susanna Liinamaan ja Saana Peuran nykysirkusesitys Baccata. Baccata on pieneen sirkustelttaan tehty tunnelmallinen teos muusikolle (Ben Rogers) ja kahdelle sirkustaiteilijalle. Sirkusteltta on myös Norpaksessa uutena esitysareenana.

Black Sky White Theatre: M means Magritte

 

POIMINTOJA MUSIIKKI: Fuusiota, helmiä, kansanmusiikin nouseva suomalainen tekijä ja kansainvälinen huippunimi

Suomalainen säveltäjä ja viulisti Sanna Salmenkallio ja irakilainen laulaja Ali Saad esittävät arabialaista ja suomalaista runoutta traditionaallisina ja kokeellisina versioina. Ennakkoluulottoman musiikillisen fuusion lisäksi esityksestä tekee erikoisen se, että Saad odottaa nyt korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä jo evättyyn turvapaikkahakemukseensa. Muusikolle karkotus olisi hengenvaarallinen. Jos jonkinlainen taiteellinen oikeus ja ilmaisunvapaus voittaa, kuulemme duon esityksen Norpaksen Takkirautavalimossa.

Pitkän linjan kitaristi, tuottaja ja studiomuusikko Jussi Jaakonaho on julkaissut viime vuonna kritiikiltä ylistävän vastaanoton saaneen ensimmäisen studioalbuminsa, jonka voi tänä kesänä kuulla Helsingin juhlaviikkoilla huvilateltassa ja muutamalla muulla tarkkaan valitulla estradilla, kuten Norpaksen päälavalla Verstaalla.

Musiikkiohjelmassa nähdään niin ikään suomalainen huipputason kansanmuusikko, yhden naisen bändi, kanteleensoittaja ja multi-instrumentalisti Maija Kauhanen sekä Solju, joka yhdistää saamen kielen ja joiun innovatiivisiin äänimaisemiin. Verstaan lauantai-illan huipentaa venäläinen, juuri Japanin-kiertueensa päättävä, Suomeen toista kertaa saapuva kansanmusiikki-ilmiö Otava Yo.

Kansanmusiikkiyhtye Otava Yo saapuu Pietarista toista kertaa Suomeen villitsemään yhtyeen vanhoja, uusia ja tulevia faneja

 

KUVATAIDE: Festivaalin kuvataidetarjontaa hallitsee tänä vuonna valokuvaus, jota nähdään eri tavoin esitettynä.

Itänaapuriimme vie Anne Hämäläisen ja Sanni Sepon näyttely Fontankan talossa, joka johdattaa venäläisen runoilijan Anna Ahmatovan (1889 -1966) vieraaksi neuvostoaikaan. Sekava ja raskas aika synnytti mm. kirjallisuudenlajin, jota tallennettiin vuosikymmeniä vain muistinvaraisesti, ennen kuin sensuurin höllennyttyä sen julkaiseminenkin oli mahdollista. llmaisun ja muistamisen välttämättömyys sekä sanomisen vapaus eivät ole itsestään selviä arvoja, vaan hauraita unohtumaan ja särkymään poliittisissa pyörteissä.

Norpas-festivaaleilla nähdään myös koskettava kuvaesitys valokuvaajan ja sosiaalityöntekijän Dmitry Markovin tänä vuonna ilmestyneen kirjan materiaalista  #Draft #Russia, jossa elo Venäjän laitakulmilla näyttäytyy kaikessa kirjavuudessaan.

 Dmitry Markov: #Draft #Russia

 

Metsänpeitto -esitys jatkaa puolestaan Norpaksen tilaamien valokuvakonserttien sarjaa. Pitkän taipaleen luontokuvaajana ja kirjailijana tehnyt Heikki Willamo ja viulisti, taiteilija Meriheini Luoto vievät äänimaisemallisemallisella ja visuaalisella esityksellään kohti kesytöntä metsää, toiseen todellisuuteen, jossa metsä liikkuu ja puut piirtyvät henkiolentojen lailla korpien varjomaailmaan.

Vetovoimaisten ja sielukkaiden mustavalkokuvien äärelle ja mietteisiin kuvien synnystä pääsee tutustumaan, kun kansainvälisesti tunnettu valokuvaaja Nelli Palomäki tulee esittelemään muotokuviaan ja kertomaan töistään. Mitä tapahtuu, kun Palomäki sanoo ihmisen muuttuvan muotokuvassa toiseksi? Ovatko kuvat palasia muiden muistoista vai kuvaajasta itsestään?

 

TYÖPAJAT

Yksi Norpaksen pääajatus on, että se ei ole pelkkä festivaali, juhla, vaan myös kaikille avoin foorumi tiedon, osaamisen tai sivistyksen jakamiselle. Tämän vuoden työpajoissa on tarjolla mm. klassista laulutekniikkaa bel cantoa ranskalaisen baritonin Jazmin Martorell’n johdolla tai elektronista musiikkia vasta-alkajille palkitun suomalaisen LauNau:n ohjauksessa.

 

Festival Norpas on  kansainvälinen taidetapahtuma pienellä paikkakunnalla, jossa tunnelma on välitön. Norpas  edistää vapaata kulttuurivaihtoa ja yhdistelee ohjelmassa uusimpia suuntauksia perinteisiiin tyylisuuntiin.

Norpaksen monitaiteellinen ohjelmisto koostuu konserteista, elävän musiikin säestämistä elokuvaesityksistä, taidetyöpajoista, installaatioista, valokuvanäyttelyistä, taidenäyttelyistä, taiteilijapuheenvuoroista, tanssi-, performanssi-, teatteri- ja sirkusesityksistä sekä näiden kohtaamisista. Myös luonto ja ruukkikylän miljöö ovat vahvasti läsnä Norpaksessa.

Festivaali järjestettiin ensi kertaa vuonna 2012, ja sen konsepti tuotiin Kataloniasta, jossa edeltäjä Festival Surpas järjestettiin edeltävänä vuotena viimeistä kertaa. Vaihtuma Välimeren rannalta rajakaupungista ruukkikylälle Suomen saaristoon oli jokseenkin luonnollinen, sillä osa Norpaksen järjestäjistä oli ollut mukana myös edeltäjänsä toiminnassa.

LUE KOKO OHJELMA TÄÄLTÄ

 

Liput tulevat myyntiin 1.6. Norpaksen kotisivuille.

Pressikuvat, tiedote sekä tietoja tapahtumapaikoista on ladattavissa festivaalin nettisivulta www.festivalnorpas.fi/press

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Ville Laitinen, [email protected] 040 770 00 65

Taidekuraattori Ritva Kovalainen, [email protected], 040 547 84 64

www.festivalnorpas.fi

www.facebook.com/festivalnorpas

www.instagram.com/festivalnorpas

https://twitter.com/festivalnorpas