Opi uutta Norpaksessa, ilmoittaudu työpajoihin!

Norpas tarjoaa yleisölle ainutlaatuisten taidepläjäysten lisäksi myös ilmaisia kursseja niin harrastajille kuin ammattilaisillekin, joilla voi oppia uutta, täydentää osaamaansa tai nähdä läheltä, millaista taiteen tekeminen voi olla. Joskus se on helppoa, joskus se vaatii vuosien tai vuosikymmenten harjaantumista. Tänä vuonna kursseja on kolmea laatua: laulua, elektronista musiikkia ja serigrafiaa. Näiden lisäksi festivaalin virallinen potretisti Oriol Hernando pystyttää festivaalialueelle pop-up muotokuvatyöpajoja, joissa yleisö näkee valokuvauksen vuosisatoja vanhan perusperiaatteen ja pääsee valintansa mukaan joko kuvaajaksi tai kuvattavaksi.

 

Palkitun muusikko Lau Nau:n ohjauksessa pääsee kokeilemaan elektronisen musiikin alkeita Masuunilla lauantai-iltapäivällä. Työpajaan ei tarvitse ilmoittautua, ja siihen voi tulla ja mennä miten haluaa. Kemiönsaarelta kotoisin oleva Lau Nau on yksi Pohjolan kauneinta nykymusiikkia luovista säveltäjä-improvisaattoreista.

 

Telttassa pääsee itse painamaan silkkipainolla Norpas-kassin (15 €) tai Norpas- peltipaita (25 €) Johanna Turusen ohjaamana. Serigrafia eli silkkipaino on painomenetelmä, jossa väri painetaan kehykseen pingotetun seulakankaan läpi painopinnalle. Norpas-festivaalin yksi kestohitti on ollut Suomen armeijan kierrätetyt peltipaidat Norpas-tunnuksin ja graafiikoin. Legendaarinen harmaa puuvillaflanellipaita on kotimaisen Valtion pukutehtaan valmistama ja vanhan ajan laatutuote, jota ei tarvitse heittää kulahtaneena vielä vuosikymmenenkään jälkeen jätevuorta kasvattamaan. Tänä vuonna nämä paidat saavat uuden, uniikin ja vähemmän militaristisen ilmeen, kun Metropolia ammattikorkeakoulun vaatetusalan opiskelijat Maria Keltomäki ja Kunigunde Lettenmeier muotoilevat ne uuteen uskoon.

 

Ranskalainen baritoni Jazmín Martorell toimii useiden ammattioopperoiden ja -kuorojen äänivalmentajana ympäri maailmaa, mm. Ranskassa, Intiassa, Iranissa, Brasiliassa ja Meksikossa, mutta ajoittain myös sairaaloissa ja mielisairaaloissa, joissa hän opettaa äänenkäyttöä äänensä eri syistä menettäneille. Norpaksen laulukurssi soveltuu kaikille tasoille: se alkaa erilaisista hengitysharjoituksista ja kulkee ääniskaalojen kautta tulkintaan, eli itse laulamiseen. Kurssi on oiva tapa aloittaa festivaalipäivä.

Jazmín Martorellin äänenkäyttökurssille tulee ilmoittautua ennakkoon. Kurssi on muiden kurssien tavoin ilmainen, mutta ryhmän koko on rajoitettu kahteentoista. Ilmoittautumiset puhelimella 040 8466 366 tai sähköpostilla osoitteeseen info@festivalnorpas.fi. Kurssi järjestetään niin lauantai- kuin sunnuntaiaamuina klo 10.30, ja sen kesto on 3 tuntia.