Sirkka-Liisa Konttisen MESTARITYÖPAJA

Valokuvadokumentaristit voivat hakea Sirkka-Liisa Konttisen mestarityöpajaan. Noin tunnin mittaisessa henkilökohtaisessa tapaamisessa Konttinen antaa ohjausta dokumenttityöhön. Mestarityöpajaan otetaan 2-3 henkilöä ja se on ilmainen. Konttinen on tavattavissa 4. tai 5.8. Ilmoittautuminen ja lyhyt kuvaus projektista 9.7. mennessä osoitteeseen info@festivalnorpas.fi. Valinnoista ilmoitetaan viimeistään 12.7.

Britanniassa elämäntyönsä tehnyt  Sirkka-Liisa Konttisen on Taalintehtaan monitaiteellisen Norpas -festivaalin (4.-6.8.) tämän vuoden valokuvataiteilijavieras.  Konttinen esittelee kuvin ja sanoin Unescon Maailman muisti -rekisteriin liitettyä dokumenttiprojektiaan Bykerin Koillis-Englantilaisesta teollisuusyhteisöstä. Lisäksi nähdään Konttisen elokuvat Byker (1983) ja Today I’m With You (2010).

Keppihevoskurssi

Lauantaina 5.8. 11:00-13:00 Masuuni
Tule tekemään keppihevosia!
Valmistamme persoonallisia ja helppotekoisia keppihevosia.
Voit tuoda oman villasukan tullessasi.
Työpajaa vetää kuvataiteilija Johanna Turunen

Za!:n Musiikki-improvisaatiotyöpaja

Lauantaina 5.8. 12:00–15:00 Bläckhorn
Espanjalainen yhtye Za! on kotimaassaan pyörittänyt johdetulle improvisaatiolle omistautunutta kollektiivia nimeltään Colectivo de Caballo Ganador. Za!:n improvisaatiotyöpajassa perehdytään  Caballo Ganadorin improvisaatiokieleen, joka on omien merkkien ja olemassa olevien improvisaatiojärjestelmien, kuten Cobran, Soundpaintingin ja Conductionin hybridi.

”Olemme tehneet Caballo Ganadorin kanssa työpajoja ja konsertteja lasten ja aikuisten, amatöörien ja ammattilaisten kanssa. Kaikissa konserteissa myös yleisö on osallistunut aktiivisesti käyttäen ääniään, käsiään ja talonsa avaimia. Koska emme kompastu teknisiin esteisiin, eikä musiikkikasvatuksella, instrumentilla tai iällä ole väliä niin tärkeimmäksi muodostuu ”flow”, ryhmän kuuntelu, kollektiivin arvostaminen, uskallus ehdottaa, uskallus hiljentyä ja ennen kaikkea huumori.”, kertoo Spazzfrica Ehd, Za:n rumpali.

Työpajaan osallistujat saavat tilaisuuden soveltaa oppimaansa säestämällä Jan Švankmajerin animaatioita Takkirautavalimolla sunnuntaina yhdessä Za!:n kanssa. Työpaja on ilmainen ja siihen voi ilmoittautua osoitteessa info@festivalnorpas.fi. Paikkoja on rajoitettu määrä.

Los Voluble :n  VJ-/Live Cinema -työpaja

Takkirautavalimo, Lauantaina 5.8., 14:00–16.00, ilmainen
Espanjalainen Los Voluble, Pedro ja Benito Jimenezin muodostaman elektronisen duon esityksiin  kuuluvat audiovisuaaliset kokeilut, improvisaatio, poliittinen kommentointi ja terävä huumori. Norpaksessa Los Voluble pitää myös esityksen/työpajan, jossa Jiménezit näyttävät elävän kuvan ja äänen miksauksen työmetodejaan. Heidän uniikki livemontaasiprosessinsa on mahdollisuus luoda kriittistä dialogia audiovisuaalisesta viestinnästä itsestään sekä tuoda esiin konflikteja ja pohdintoja rajojen poliittisesta kysymyksestä. Työpajassa bändi esittelee laitteistoaan ja opettaa niiden käyttöä. Los Voluble toivoo työpajan luovan keskustelua siitä, miten digitaalista taidetta voidaan käyttää poliittisten ongelmien haastamiseen.
Los Volublen audiovisuaalinen esitys  ”Borderhack” nähdään Takkirautavalimossa lauantaina kello 18.00.

Taiji Qigong, Antti Tolvi, kiinalainen liikeharjoitus

Ruukin puisto, sunnuntaina 6.8. klo 10:00-11:00
Antti Tolvi on muusikko ja Taiji ohjaaja ja Festival Norpaksen sunnuntain aamu alkaa Ruukin puistossa Taiji Qigong -harjoituksella Antti Tolvin johdolla. Taiji Qigong (taiji = harmonia, qi = energia, gong = harjoitus) on tuhansia vuosia vanha kiinalainen kehon ja mielen hoitomuoto. Tunnetuin Qigong muoto on Taiji Chuan (ultimaattinen nyrkkeily). Alunperin Taiji Chuan oli puhdas itsepuolustustaito, joka on tullut suosituksi ajan saatossa lajin terveysvaikutusten vuoksi. Taiji Qigong keskittyy täysin terveyttä ja harmoniaa edistäviin harjoituksiin ja on kiinteä osa kiinalaista lääketiedettä. Taiji Qigongissa liikkeet ovat ulkoisesti helppoja, mutta sisäisesti tehokkaita. Harjoitukset tehdään liikaa yrittämättä, kehoa kuunnellen, oman liikkuvuuden mukaan ja antaen liikkeen aivan kuin tapahtua itsestään, luonnollisesti. Taiji Qigong on meditaatiota liikkeessä ja paikallaan, istuen ja seisten.

Ympäristötaidetyöpaja 28.-30.7. Taalintehtaalla

Joaquin Jara (ES) pitää ympäristötaidetyöpajan, esittelee kuvanveiston perusteita ja omia työapojaan. Työpajalaiset valmistavat oman teoksen Jaran ohjauksessa.  Ilmoittautumiset osoitteeseen info@festivalnorpas.fi.