MONITAIDEFESTIVAALI NORPAS ENSI VIIKONLOPPUNA TAALINTEHTAALLA

PROGRESSIIVINEN ROCK, PRIMITIIVINEN RUMMUTUS JA ELEKTRONINEN MUSIIKKI KOHTAAVAT INTIIMIN KUVATAITEEN JA HERKÄN LUONTOELÄMYKSEN.

Norpas-festivaali panostaa tänäkin vuonna vahvasti ulkomaisiin esiintyjiin Norpas-festivaalin ohjelman tyylien kirjo on niin laaja, että mitään yhteistä nimittäjää niille on mahdoton etsiä. Monitaidefestivaalia on luonnehdittu vapaan populäärikulttuurin festivaaliksi, ja se yhdisteleekin jokseenkin vapaaseen tyyliin musiikkia, kuvataidetta, valokuvausta, kuvanveistoa, sirkusta, elokuvaa, ympäristötaidetta ja yhteiskunnallista agitaatiota. Tämän vuoden festivaalin uusi aluevaltaus on paellakonsertti, jossa espanjalainen Marquet valmistaa valencialaisen perinneruuan lavalla samaan aikaan kun festivaalin pääesiintyjät improvisoivat paellapannun ympärillä ruokaan henkeä.

”Tämä on varmaan Suomen espanjalaisin festivaali” kertoo taiteellinen johtaja Matias Kauppi. ”Ei meillä sinänsä ole mitään intressejä promota espanjalaisia taiteilijoita Suomessa, mutta järjestimme samantapaista tapahtumaa aiemmin Kataloniassa. Siellä oli silloin paljon suomalaisia esiintymässä. Lisäksi asun suurimman osan vuodesta Barcelonassa, siellä on sinänsä aika luova meno ja siellä syntyy kaikenlaisia kontakteja ja yhteistyöideoita. Espanjalaisille on melko eksoottista tulla esiintymään jollekin
kaukaiselle suomalaiselle saarelle, joten sieltä saa houkuteltua aika helposti nimekkäitäkin esiintyjiä paikalle. Meillä on tänä vuonna aika monta Suomen-ensiesitystä”

Monitaidefestivaalin luonnetta on hankala sovittaa ennalta määrättyihin raameihin, mutta sen linja rakennetaan luovuudella ja vastakohtia etsimällä. ”Kyllähän vaikka joku Pekka Kuusisto teki eräästä kamarimusiikkifestivaalista jonkinlaisen poikkitaiteellisen pläjäyksen, mikä varmaan närkästytti joitain tahoja. Populäärikulttuurissa tällaisia ennakkoluuloja ei pitäisi olla, se on luonteeltaan sillä tavalla avoimempaa. Tosin kun katsoo kesän valtavirtafestivaalien artistikattausta ja tekemisen tapoja, voi päätellä että sitä luovuutta on käytetty aika lailla säästellen”, Kauppi sanoo.

Tekemisen tapa onkin se, mikä luonnehtii Norpasta paremmin kuin itse ohjelma. Vapaaehtoisia työntekijöitäkin on paikalla lähemmäs sata. ”Kyllähän tämä festivaali on sellainen yhteisöllisyyden riemuvoitto, pieni ihme tässä yksilökeskeisessä yhteiskunnassa”, toteaa toiminnanjohtaja Ville Laitinen.
Entistä yllättävimmille esitysmuodoille Norpas avaa tänä vuonna uuden estradin. Slagitiilisen Takkirautavalimon hämärärässä voi paellakonsertin lisäksi kokea mm. Esa Kotilaisen voimarumpuryhmä UGR!:in, useita kuvataidenäyttelyitä ja sirkustaiteilija Oskar Raskin akrobaattitarinoita. Ensimmäistä kertaa Suomessa nähtävä, espanjalaisen Sonar-festivaalin parhaaksi kotimaiseksi esiintyjäksi valittu elektronisen musiikin duo Los Voluble esiintyy niin ikään Takkirautavalimossa.

Visuaalisia taiteita edustavat mm. Suomen johtaviin taidegraafikoihin kuuluva Kuutti Lavonen sekä maailmalla mainetta niittänyt valokuvaaja Sirkka-Liisa Konttinen. Lavonen on ammentanut ilmaisuunsa innoitusta erityisesti barokista ja Italian renessanssista. Britaniassa elämäntyönsä tehnyt Konttinen valottaa Norpaksen esityksessään kuvin ja sanoin Unescon Maailman muisti -rekisteriin liitettyä dokumenttiprojektiaan Bykerin Koillis-Englantilaisesta teollisuusyhteisöstä.

Uuden avauksen Norpas-festivaalin kuvataidekenttään tuo puolestaan espanjalainen kuvanveistäjä Joaquin Jara, joka toteuttaa Taalintehtaalle ympäristötaideteoksen. Jaran teoksissa ulkoiset voimat ovat olennainen osa teoksen syntyprosessia, aika muuttaa teosta ja niin hänen mukaansa kuuluu ollakin. Teos jää pysyvästi paikkakunnalle ajan ja luonnon muokattavaksi.

Norpaksessa perinteeksi muodostuneessa kinokonsertissa eläydytään Kalevalaan Reino Niinirannan (1927–2012) vuonna 1975 valmistuneen 7-osaisen Kalevala-animaatiosarjan myötä, johon säveltämänsä musiikin soittaa folk-progeyhtye Stringpurée Band.
Verstaan perjantai-illan pääkonsertin kruunaa espanjalainen, kymmenen vuotta Euroopan, Aasian, Afrikan ja molempien Amerikoiden esiintymislavoja kiertänyt, Suomeen ensi kertaa saapuva Za! Barcelonalaisen bändin tyyli kulkee niin rockin, jazzin kuin noisen äärirajoilla, mutta ryhmä luonnehtii itseään ironisen realistisesti post-world musiikiksi. Verstaalla nähdään samana iltana myös erikoinen, Sibeliuksesta kansanmusiikkiin luontevasti liikkuva huuliharppukvartetti Sväng, suomalainen kitaristilegenda Raoul Björkenheim ja tuore jazzyhtye Katu Kaiku. Lauantaina Verstaan tunnelmasta vastaavat mm. suomirockin ja -jazzin kauhukakarat Kauko Röyhkä ja Severi Pyysalo, yhdysvaltalais-espanjalainen grungetrio Big Ok, elektronisen kansanmusiikin laulaja Tiiu Helinä, sekä Venäjän uuden rockin tiennäyttäjänä 80-luvulta saakka toiminut moskovalainen Tsentr. Yhtyeen sielu Vasili Shumov on muusikko, taiteilija ja elokuvaohjaaja ja venäläisen nykykulttuurikentän näkyvimpiä aktivisteja. Shumov myös esittelee Bio Pony -elokuvateatterin yönäytöksessä Kaliforniassa tekemiään elokuvia.

Sunnuntain ohjelmassa painottuu saaristoluonto, joka toimii useiden esitysten näyttämönä. Lähituntumaan luonnon kanssa johdattaa mm. Sade Kamppilan ja Viivi Roihan akrobaattinen nykysirkusesitys, Metsä – The Forest Project.

Kattava esiintyjälistaus löytyy festivaalin nettisivulta www. norpas.fi.

Liput tapahtumaan ovat ennakkomyynnissä festivaalin kotisivuilla.

Pressikuvat, tiedote sekä tietoja tapahtumapaikoista ovat ladattavissa festivaalin
nettisivulta www.festivalnorpas.fi/press
Festivaali järjestetään 4.-6.8 2017.

Lisätietoja:
Taiteellinen johtaja Matias Kauppi 040 8466 366
Toiminnanjohtaja Ville Laitinen, ville@festivalnorpas.fi 040 770 00 65
Taidekuraattori Ritva Kovalainen, info@festivalnorpas.fi, 040 547 84 64
www.festivalnorpas.fi
www.facebook.com/festivalnorpas
www.instagram.com/festivalnorpas