PERINNE JA NYKYAIKA KOHTAAVAT FESTIVAL NORPAKSESSA

MONIKASVOINEN TAIDE MUOTOUTUU UUDEKSI AMMENTAEN TRADITIOISTA


Metsä – The Forest Project, kuva: Isla Peura

Monitaidefestivaali Norpas kutsuu yleisön kokoontumaan 4.-6.8. Taalintehtaan ruukkikylälle esiintymislavojen, paellapatojen ja nuotiotulien äärelle erilaisten taidetyylien ja -lajien pariin ja kokemaan, millaista on espanjalaisen, venäläisen ja suomalaisen musiikin synergia ja miten tanssi ja musiikki tulevat osaksi saaristomaisemaa.

Entistä yllättävimmille esitysmuodoille Norpas avaa tänä vuonna uuden estradin. Slagitiilisen Takkirautavalimon hämärärässä voi kokea mm. Esa Kotilaisen voimarumpuryhmä UGR!:in, Oskar Raskin akrobaattitarinoita, tai löytää performanssitaiteilija Marquetin kokkaamassa paellaa konsertin keskellä. Ensimmäistä kertaa Suomessa nähtävä espanjalainen elektronisen musiikin duo Los Voluble esiintyy niin ikään Takkirautavalimossa.

Visuaalisia taiteita edustavat mm. Suomen johtaviin taidegraafikoihin kuuluva Kuutti Lavonen sekä maailmalla mainetta niittänyt valokuvaaja Sirkka-Liisa Konttinen. Lavonen on ammentanut ilmaisuunsa innoitusta erityisesti barokista ja Italian renessanssista.  Britaniassa elämäntyönsä tehnyt Konttinen valottaa Norpaksen esityksessään kuvin ja sanoin Unescon Maailman muisti -rekisteriinkin liitettyä dokumenttiprojektiaan Bykerin Koillis-Englantilaisesta teollisuusyhteisöstä.  

Uuden avauksen Norpas festivaalien kuvataidekenttään tuo puolestaan barcelonalainen Joaquin Jara, joka toteuttaa Taalintehtaalle ympäristötaideteoksen. Jaran teoksissa ulkoiset voimat ovat olennainen osa teoksen syntyprosessia, aika muuttaa teosta ja niin kuuluu ollakin. Teos jää pysyvästi Taalintehtaalle ajan ja luonnon muokattavaksi.

Norpaksessa perinteeksi muodostuneessa kinokonsertissa eläydytään Kalevalaan Reino Niinirannan (1927–2012) vuonna 1975 valmistuneen 7-osaisen Kalevala-animaatiosarjan myötä, johon säveltämänsä musiikin soittaa folk-progeyhtye Stringpurée Band.

Verstaan perjantai-illan pääkonsertin kruunaa espanjalainen, kymmenen vuotta maailman esiintymislavoja kiertänyt ja Suomeen ensi kertaa saapuva Za! Barcelonalaisen bändin tyyliä on hankala määritellä, sillä lukuisine instrumentteineen se luovii niin rockin kuin jazzinkin äärirajoilla ja luonnehtii itse musiikkiaan post-world musiikiksi. Verstaalla nähdään samana iltana myös erikoinen, Sibeliuksesta kansanmusiikkiin luontevasti liikkuva huuliharppukvartetti Sväng, suomalainen kitaristilegenda Raoul Björkenheim perkussionisti Tatu Rönkön kanssa, ja nuori jazzyhtye Katu Kaiku. Lauantaina Verstaan tunnelmasta vastaavat mm. suomirockin ja -jazzin kauhukakarat Kauko Röyhkä ja Severi Pyysalo, yhdysvaltalais-espanjalainen grungetrio Big Ok, elektronisen kansanmusiikin laulaja Tiiu Helinä, sekä Venäjän uuden rockin tiennäyttäjänä 80-luvulta saakka toiminut moskovalainen Tsentr. Yhtyeen sielu Vasili Shumov on muusikko, taiteilija ja elokuvaohjaaja ja venäläisen nykykulttuurikentän näkyvimpiä aktivisteja. Shumov myös esittelee Bio Pony -elokuvateatterissa lyhytelokuviaan.

Sunnuntain ohjelmassa painottuu saaristoluonto, joka toimii useiden esitysten näyttämönä. Lähituntumaan luonnon kanssa johdattaa mm. Sade Kamppilan ja Viivi Roihan akrobaattinen nykysirkusesitys, Metsä – The Forest Project.

Kattava esiintyjälistaus löytyy festivaalin nettisivulta www.festivalnorpas.fi.

 

Festival Norpas

Norpaksen monitaiteellinen ohjelmisto koostuu konserteista, elävän musiikin säestämistä elokuvaesityksistä, taidetyöpajoista, installaatioista, valokuvanäyttelyistä, taidenäyttelyistä, taiteilijapuheenvuoroista, tanssi-, performanssi-, teatteri- ja sirkusesityksistä sekä näiden kohtaamisista. Myös luonto ja ruukkikylän miljöö ovat vahvasti läsnä Norpaksessa.

Kuudetta kertaa järjestettävän festivaalin konsepti on yksinkertainen: järjestää kansainvälistä taidetapahtumaa pienellä paikkakunnalla, jossa kokemus ja tunnelma on yleensä välittömämpi, edistää vapaata kulttuurivaihtoa sekä taiteilijoiden että yleisön kesken ja yhdistellä ohjelmassa uusimpia kansainvälisiä musiikkisuuntauksia ja perinteisiä tyylisuuntia.

Liput tapahtumaan ovat ennakkomyynnissä festivaalin kotisivuilla.

Pressikuvat, tiedote sekä tietoja tapahtumapaikoista on ladattavissa festivaalin nettisivulta www.festivalnorpas.fi/press

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Ville Laitinen, ville@festivalnorpas.fi 040 770 00 65
Taidekuraattori Ritva Kovalainen, info@festivalnorpas.fi, 040 547 84 64


Za!, kuva: Thomas Gueuens