Sirkka-Liisa Konttinen Norpas-festivaaleille 4.-6.8.2017

ESITYS ja ELOKUVIA  Britanniassa elämäntyönsä tehnyt Sirkka-Liisa Konttinen on Taalintehtaan monitaiteellisen Norpas -festivaalin (4.-6.8.) tämän vuoden valokuvataiteilijavieras.  Konttinen esittelee kuvin ja sanoin Unescon Maailman muisti -rekisteriin liitettyä dokumenttiprojektiaan Bykerin Koillis-Englantilaisesta teollisuusyhteisöstä. Lisäksi nähdään Konttisen elokuvat Byker (1983) ja Today I’m With You (2010).

MESTARITYÖPAJA Valokuvadokumentaristit voivat hakea Sirkka-Liisa Konttisen mestarityöpajaan. Noin tunnin mittaisessa henkilökohtaisessa tapaamisessa Konttinen antaa ohjausta dokumenttityöhön. Mestarityöpajaan otetaan 2-3 henkilöä ja se on ilmainen. Konttinen on tavattavissa 4. tai 5.8. Ilmoittautuminen ja lyhyt kuvaus projektista 9.7. mennessä osoitteeseen info@festivalnorpas.fi. Valinnoista ilmoitetaan viimeistään 12.7.

Sirkka-Liisa Konttinen (s. 1948 ) aloitti valokuvaopinnot Lontoossa 1960-luvulla ja on asunut Britanniassa siitä lähtien. Hän on myös yksi Newcastlessa toimivan maineikkaan Amber elokuva- ja valokuvakollektiivin perustajista. Norpas-festivaaleilla Konttinen esittelee projektiaan, jonka hän aloitti Bykerissa asuessaan vuonna 1969 ja jonka kuvaustyö kesti seitsemän vuotta. Pohjois-englantilainen teollisuusyhteisö oli mullistuksen kourissa teollisuuden hiipuessa ja lopulta koko asuinalue jyrättiin maan tasalle. Lähiö rakennettiin uudelleen 1970-luvulla ja Konttinen palasi kaupunginosaan tällä vuosituhannella ja kuvasi kuuden vuoden aikana uuden sarjan Byker Revisited. Myös tällä kertaa Byker koki kulttuurisen muutoksen, kun kaupunkiin saapui turvapaikanhakijoita 31 maasta. Konttinen pyysi asukkaita esittelemään elämänsä tärkeimmät asiat. Osa esitteli kulttuu­riaan, osa identiteettiään, yksi tyttärensä, sillä kaiken muun hän oli menettänyt.

Konttisen elämäntyö Koillis-Englannista vuosilta 1969–2009 on liitetty Unescon Maailman muisti -rekisteriin, jonka tavoitteena on säilyttää ihmiskunnan merkittävät arkistot ja kirjastokokoelmat. Viime vuonna yksi maailman merkittävimmistä taidemuseoista, Lontoon Tate Modern hankki kokoelmiinsa Konttisen Byker-sarjan ja se on nyt esillä museon uuden laajennusosan Switch Housen galleriassa.
Helen Korpak kirjoittaa kesäkuussa ilmestyvässä Norpas-lehdessä:  “Byker on elegia brittiläisen teollisuuskaupungin työläisyhteisöstä, tallenne kadonneesta ja tilinpäätös menneestä.  Mutta se ei ole vain sitä, vaan myös uskomattoman kaunis kuvakertomus syvine mustavalkosävyineen. Kuvat ovat silmäräpäyksellisiä ja useimmat ikonisia, kuin elokuvan kuvavirrasta valitut ruudut, juuri oikealla hetkellä pysäytetyt, täydellisimmät ja vangitsevimmat.“

 

 

Bio Pony, lauantai  5.8. klo 13:30–14:30 Sirkka-Liisa Konttinen esittelee Byker -projektiaan esityksen kieli on englanti.

Bio Pony, lauantai  5.8. klo 16:45–17:45 Today I’m With You, Sirkka-Liisa Konttinen (2010), engl.

Bio Pony, sunnuntai, 6.8. klo 01:30–2:30 Byker, Sirkka-Liisa Konttinen (1983), engl.

Mestarityöpaja:  4.-5.8. Sirkka-Liisa Konttinen