David Rothenberg - Kuva/foto: Andrea Galvani

David Rothenberg, Tuomari Nurmio, Meeri Koutaniemi

Vuosittainen monitaiteellinen tapahtuma Festival Norpas järjestetään neljättä kertaa Taalintehtaalla Kemiönsaarella 21.-23.8.2015. Tässä muutamia nostoja tämän vuoden ohjelmasta, joka julkaistaan kokonaisuudessa kevään aikana.

Yhteistyössä Rituaalimuseon kanssa Festival Norpas tuo Kemiönsaarelle taiteilija David Rothenbergin, joka on newyorkilainen jazzklarinetisti, säveltäjä ja kirjailija. Rothenberg on tunnettu erityisesti musiikistaan, jota hän on tehnyt yhdessä luonnon eläinten, kuten valaiden tai hyönteisten, kanssa. Rothenberg on myös tuottelias kirjailija ja musiikkifilosofian opettaja. Festivaaleilla Rothenberg konsertoi ja kertoo kirjastaan ”Survival of the Beautiful”, joka käsittelee evoluutioita ja sitä miksi luonto on kaunis ja miten taide on vaikuttanut tieteeseen.

Verstaan iltakonserttien ensimmäisenä nostona on kotimainen klassikko Tuomari Nurmio. Tämä pitkän listan Suomi-rockin kärkevimpiä lauluja kynäillyt rockmuusikko on kerännyt arvostusta nimenomaan sanoitustensa vuoksi. Muitakin sanataiteilijoita tullaan festivaaleilla näkemään. Bio Ponyssa, Taalintehtaan vanhassa elokuvateatterissa puolestaan järjestetään tänäkin vuonna jo perinteeksi muodostunut kinokonsertti eli säestetty mykkäelokuva.

Kuvataiteiden puolella festivaalin aikana tullaan muun muassa näkemään yhden ajankohtaisimman kotimaisen valokuvaajan, Meeri Koutaniemen, näyttely. Viime vuosina useita palkintojakin keränneen Koutaniemen tavoitteena on vähentää syrjintää, poliittista sortoa ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Koutaniemi uskoo, että valokuvien avulla katsoja herkistyy toiselle ihmiselle ja toiselle kulttuurille ja – parhaimmillaan – haluaa myös itse vaikuttaa asioihin. Norpas festivaaleilla nähdään Koutaniemen valokuvia, jotka käsittelevät ympärileikkausta. Vaikka aihe on raskas, Koutaniemen kuvissa on läsnä toivo ja ne kertovat ennen kaikkea muutoksen mahdollisuudesta.